Zupa krem z pieczonej papryki
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Papryka czerwona - 3 duże sztuki (750 g)
- Passata pomidorowa (300 g)
- Czosnek - 3 zabki (15 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (50 g)
- Marchewka (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na zupę krem z pieczonej papryki krok po kroku
Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Cebulę obierz i pokrój na cztery części.
Marchew obierz i pokrój na grube plastry.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż papryki, marchew, cebulę, nieobrane ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą z oliwek i posól.
Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.
Następnie warzywa wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Paprykę obierz ze skórki a czosnek wyciągnij z łupinek.
Upieczone warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj do nich kilka listków bazylii i zblenduj na gładki krem.
Krem przelej do garnka, dodaj do niego bulion, passatę pomidorową oraz szczyptę pieprzu.
Składniki dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez około 3 minuty.
Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
Więcej informacji na temat zupy kremu z pieczonej papryki
Zupa krem z pieczonej papryki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa krem świetnie smakuje z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. Przepis na zupę krem z pieczonej papryki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, papryka czerwona, passata pomidorowa, czosnek, cebula, marchew, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz bazylia.
A jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki? Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz i pokrój na cztery części. Marchew obierz i pokrój na grube plastry. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż papryki, marchew, cebulę, nieobrane ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą z oliwek i posól. Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut. Następnie warzywa wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Paprykę obierz ze skórki a czosnek wyciągnij z łupinek. Upieczone warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj do nich kilka listków bazylii i zblenduj na gładki krem. Krem przelej do garnka, dodaj do niego bulion, passatę pomidorową oraz szczyptę pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez około 3 minuty. Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując smaczna zupa krem z czerwonej papryki to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w zupie kremie z pieczonej papryki
Lista alergenów dla zupy kremu z pieczonej papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy kremu z pieczonej papryki
Zupa krem z pieczonej papryki to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Papryki stanowią doskonałe źródło witaminy C, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Energia i białka
(425g)
Węglowodany
(425g)
Tłuszcze
(425g)
Witaminy
(425g)
Składniki mineralne
(425g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.