Zupa krem z pieczonej dyni

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa dyniowa w miseczce
Zupa krem z pieczonej dyni
Zupa krem z pieczonej dyni to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad. Rozgrzewająca zupa sprawdzi się w chłodne jesienne dni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
140 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (400 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Pomarańcza - 1 duża sztuka (300 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, curry
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia

Przepis na zupa krem z pieczonej dyni krok po kroku

Dynię pokrój na mniejsze kawałki i umieść na blasze.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupny i posiekaj w pióra.

Pomarańczę umyj dokładnie.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj ziemniaki i wlej bulion drobiowy.

Gotuj 15 minut. Dodaj pieczoną dynię obraną ze skórki.

Zupę dopraw solą, pieprzem, curry, dodaj starty imbir.

Wlej mleko kokosowe i zblenduj zupę.

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok bezpośrednio do zupy, wymieszaj.

Zupę wlej do głębokich talerzy.

Jak oceniasz przepis na zupa krem z pieczonej dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni to wspaniały pomysł na pyszny obiad. Zupa jest syta i świetnie sprawdzi się jako główne danie w ciepłe letnie dni. Zupa dyniowa jest dobra także dla małych dzieci, ogranicz jednak ilość dodanych do niej przypraw. Przepis na zupę krem z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, ziemniaki, cebula, bulion drobiowy, mleko kokosowe, pomarańcza, imbir, curry, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić zupę krem z pieczonej dyni? Dynię pokrój na mniejsze kawałki i umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupny i posiekaj w pióra. Pomarańczę umyj dokładnie. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki i wlej bulion drobiowy. Gotuj 15 minut. Dodaj pieczoną dynię obraną ze skórki. Zupę dopraw solą, pieprzem, curry, dodaj starty imbir. Wlej mleko kokosowe i zblenduj zupę. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok bezpośrednio do zupy, wymieszaj. Zupę wlej do głębokich talerzy.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w Polsce. Sezon na dynie trwa od września do końca października. Wtedy warzywo można kupić świeże w markecie lub od rolnika. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.

Podsumowując pyszna zupa to doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny. Prosty przepis można przygotować także jako danie na imprezę ze znajomymi. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupa krem na obiad doskonale komponuje się z dodatkiem grzanek z pieczywa pełnoziarnistego.

Alergeny w zupie krem z pieczonej dyni

Lista alergenów dla zupy krem z pieczonej dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy krem z pieczonej dyni

na 100g gotowej potrawy

Zupa krem z pieczonej dyni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera sporą ilość węglowodanów i świetnie syci. Pyszna zupa zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
40.58
140.00
Białko (g)
0.98
3.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
5.04
17.37
Węglowodany przyswajalne (g)
4.61
15.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
2.02
6.95
Tłuszcze nasycone (g)
0.50
1.72
Tłuszcze nienasycone (g)
1.52
5.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.08
3.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.49
Cholesterol (mg)
2.43
8.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A (µg (mcg))
53.13
183.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.61
19.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.67
9.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.45
18.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
368.00
1269.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
244.06
842.00
Potas (mg)
92.20
318.10
Wapń (mg)
22.09
76.20
Fosfor (mg)
34.17
117.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.33
18.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.18
0.61
Cynk (mg)
0.14
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z pieczonej dyni 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z pieczonej dyni

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
400 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Pomarańcza
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
74.00