Zupa krem z pieczarek
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (300 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Bulion drobiowy (750 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Masło (20 g)
- Mąka pszenna typ 550 (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Groszek ptysiowy (150 g)
Przepis na zupę krem z pieczarek krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki obierz i pokrój w ósemki.
Na oleju podsmaż cebulę i pieczarki.
W garnku roztop masło, dodaj mąkę i delikatnie zarumień ją.
Do garnka z mąką dodaj zimny wywar drobiowy i energicznie mieszaj do momentu pozbycia się grudek z mąki.
Następnie dodaj do zupy podsmażoną cebulę i pieczarki.
Całość gotuj około 30 minut. Po tym czasie zupę zblenduj na gładki krem.
Do kremu z pieczarek dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę podawaj od razu po przygotowaniu.
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa
Więcej informacji na temat zupy kremu z pieczarek
Zupa krem z pieczarek to doskonały wybór na fit obiad. Zupę krem możesz podać z ugotowanym makaronem, z groszkiem ptysiowym, z grzankami lub z serkiem topionym (jednak jego dodatek nie powinien być duży, aby nie zdominował smaku zupy). W dalszej części dowiesz się jak zrobić ten pyszny krem z pieczarek na rosole. Przepis na zupę krem z pieczarek jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania tej pysznej zupy to pieczarki, cebula, bulion drobiowy, olej rzepakowy, masło, mąka pszenna, śmietanka 30% tłuszczu, groszek ptysiowy oraz przyprawy (sól i pieprz).
Pieczarki są najbardziej popularnymi grzybami uprawianymi na całym świecie. Grzyby te są produktem niskokalorycznym i w głównej mierze składają się z wody - dlatego warto je włączyć do swojej diety. Są one źródłem witamin z grupy B, witaminy C, witaminy D, lektyny oraz tyrozynazy. Lektyny wykazują działanie przeciwnowotworowe a tyrozynaza jest białkiem, które chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatek cebuli do zupy dodatkowo podnosi jej wartość odżywczą. Cebula jest źródłem witaminy C, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, białka, kwercetyny oraz flawonoidów. Włączenie cebuli do swojej diety może zapobiegać rozwojowi wielu chorób, np. wrzodów żołądka, miażdżycy, chorobie sercowo-naczyniowej, nadciśnieniu, osteoporozie, nowotworom oraz może łagodzi mdłości.
Dodatek groszku ptysiowego do zupy nada charakterystyczny smak oraz sprawi, że zupa będzie miała dodatek chrupki, co dodatkowo zaciekawi osoby próbujące jej po raz pierwszy. Groszek ptysiowy jest popularnym wypiekiem z ciasta parzonego w kształcie ziaren ciecierzycy w krajach Europy Środkowej. Stanowi idealny dodatek do zup oraz deserów.
Podsumowując zupa krem z pieczarek to doskonały wybór na fit obiad rodzinny. Świetnie smakuje z wieloma dodatkami, dlatego stanowi doskonałą bazę pod wiele pysznych obiadów. Zupę najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ wtedy będzie najsmaczniejsza.
Alergeny w zupie kremie z pieczarek
Lista alergenów dla zupy kremu z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Groszek ptysiowy
Wartości odżywcze zupy kremu z pieczarek
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.