Zupa krem z papryki
- Papryka czerwona - 5 dużych papryk (1260 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
- Cebula - pół dużej lub jedna mała (50 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
- Papryczka chili czerwona świeża - pół średniej lub jedna mała (10 g)
- Bulion warzywny - 1 litr (1000 ml)
Przepis na zupę krem z papryki krok po kroku
Paprykę dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i białe błony.
Paprykę połóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia, skórą ku górze, polej dwoma łyżkami oliwy. Piecz z włączoną funkcją grilla przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Papryka powinna być mocno spieczona.
Paprykę przełóż do szklanej miski i przykryj pokrywką lub folią. Pozostaw ją na 10 minut.
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij posiekaną cebulę.
W tym czasie obierz paprykę ze skórki.
Dodaj dwa całe ząbki czosnku oraz pokrojoną papryczkę chilli, podsmaż przez 1 minutę i dodaj obraną paprykę.
Podduś przez 2-3 minuty paprykę z czosnkiem i cebulą a następnie zalej bulionem lub wodą.
Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.
Zupę gotuj 15 minut.
Zmiksuj zupę na gładko.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat zupy krem z papryki
Zupa krem z papryki to doskonałe danie dla miłośników i wielbicieli papryki. Pełna smaku, aromatu i słodyczy pieczonej papryki. Zupa sprawdzi się jako lunch, przystawka do dania głównego lub ciepłą kolację. Dzięki dodatkowi grzanek
Przepis na krem z papryki wymaga odrobinę pracy ale dzięki temu jej smak jest wyjątkowy
i niepowtarzalny. Zupa wykonana jest z pieczonej papryki, która nadaje słodycz i delikatność. Przygotować ją można z grillowanej papryki zamiast pieczonej. Zupę możesz wykonać w wersji na ostro dodając do niej więcej papryczki chili. Urozmaicisz ją poprzez wykonanie grzanek
w różnej wersji. Możesz dodać klasyczne grzanki suszone w piekarniku, smażone na maśle, przygotowane z masłem ziołowo-czosnkowym lub przygotowane z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodatkiem, który na pewno zrobi wrażenie jest grzanka z serem. Do jej przygotowania możesz użyć sera pleśniowego, sera koziego, sera camembert, brie lub mozzarellę. Aby dodać zupie bardziej wykwintny smak, po przygotowaniu polej dobrej jakości oliwą z oliwek lub oliwą smakową, na przykład z chili, czosnkiem lub truflową.
Krem z czerwonej papryki fit jest źródłem wielu składników odżywczych. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin
z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.
Paprykowa z grzankami jest pyszną, klasyczną propozycją zupy krem. Ta wersja zupy zachwyci swoim smakiem każdego. Jej delikatność, kremowość i słodycz będą docenione nawet przez najbardziej wymagające podniebienia.
Alergeny w zupie krem z papryki
Lista alergenów dla zupy krem z papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy krem z papryki
Energia i białka
(535g)
Węglowodany
(535g)
Tłuszcze
(535g)
Witaminy
(535g)
Składniki mineralne
(535g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.