Zupa krem z papryki

Opublikowano: 22.04.2021 r., 10:18 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem z papryki, bazylia
Zupa krem z papryki
Wypróbuj przepis na najsmaczniejszą zupę paprykową. Wykonana z pieczonej papryki z dodatkiem grzanek, jest gęsta i sycąca. Sprawdzi się jako lunch, przystawka lub ciepła kolacja.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
166 kcal
Kcal w porcji
535 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona - 5 dużych papryk (1260 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (12 g)
  • Cebula - pół dużej lub jedna mała (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
  • Papryczka chili czerwona świeża - pół średniej lub jedna mała (10 g)
  • Bulion warzywny - 1 litr (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, toster, blender, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska

Przepis na zupę krem z papryki krok po kroku

Paprykę dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i białe błony.

Paprykę połóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia, skórą ku górze, polej dwoma łyżkami oliwy. Piecz z włączoną funkcją grilla przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Papryka powinna być mocno spieczona.

Paprykę przełóż do szklanej miski i przykryj pokrywką lub folią. Pozostaw ją na 10 minut.

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij posiekaną cebulę.

W tym czasie obierz paprykę ze skórki.

Dodaj dwa całe ząbki czosnku oraz pokrojoną papryczkę chilli, podsmaż przez 1 minutę i dodaj obraną paprykę.

Podduś przez 2-3 minuty paprykę z czosnkiem i cebulą a następnie zalej bulionem lub wodą.

Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.

Zupę gotuj 15 minut.

Zmiksuj zupę na gładko.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z papryki

Zupa krem z papryki to doskonałe danie dla miłośników i wielbicieli papryki. Pełna smaku, aromatu i słodyczy pieczonej papryki. Zupa sprawdzi się jako lunch, przystawka do dania głównego lub ciepłą kolację. Dzięki dodatkowi grzanek

Przepis na krem z papryki wymaga odrobinę pracy ale dzięki temu jej smak jest wyjątkowy

i niepowtarzalny. Zupa wykonana jest z pieczonej papryki, która nadaje słodycz i delikatność. Przygotować ją można z grillowanej papryki zamiast pieczonej. Zupę możesz wykonać w wersji na ostro dodając do niej więcej papryczki chili. Urozmaicisz ją poprzez wykonanie grzanek

w różnej wersji. Możesz dodać klasyczne grzanki suszone w piekarniku, smażone na maśle, przygotowane z masłem ziołowo-czosnkowym lub przygotowane z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodatkiem, który na pewno zrobi wrażenie jest grzanka z serem. Do jej przygotowania możesz użyć sera pleśniowego, sera koziego, sera camembert, brie lub mozzarellę. Aby dodać zupie bardziej wykwintny smak, po przygotowaniu polej dobrej jakości oliwą z oliwek lub oliwą smakową, na przykład z chili, czosnkiem lub truflową.

Krem z czerwonej papryki fit jest źródłem wielu składników odżywczych. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin

z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.

Paprykowa z grzankami jest pyszną, klasyczną propozycją zupy krem. Ta wersja zupy zachwyci swoim smakiem każdego. Jej delikatność, kremowość i słodycz będą docenione nawet przez najbardziej wymagające podniebienia.

Alergeny w zupie krem z papryki

Lista alergenów dla zupy krem z papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy krem z papryki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(535g)
Energia (kcal)
31.15
166.67
Białko (g)
0.69
3.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(535g)
Węglowodany (g)
4.00
21.42
Węglowodany przyswajalne (g)
2.83
15.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
6.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(535g)
Tłuszcz (g)
1.72
9.18
Tłuszcze nasycone (g)
0.35
1.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.37
7.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
5.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
1.32
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(535g)
Witamina A (µg (mcg))
88.81
475.13
Witamina B6 (mg)
0.17
0.91
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
69.04
369.36
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.06
5.67
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Ryboflawina (mg)
0.06
0.31
Niacyna (mg)
0.58
3.10
Foliany (µg (mcg))
24.99
133.70
Beta karoten (µg (mcg))
913.30
4886.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(535g)
Sód (mg)
127.37
681.42
Potas (mg)
126.79
678.30
Wapń (mg)
6.47
34.61
Fosfor (mg)
16.67
89.19
Magnez (mg)
7.24
38.75
Żelazo (mg)
0.28
1.50
Cynk (mg)
0.16
0.84
Miedź (mg)
0.02
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z papryki 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z papryki

Koszt składników
86.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1260 g
5 dużych papryk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
22.68
Za 1260 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Cebula
50 g
pół dużej lub jedna mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
pół średniej lub jedna mała
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Bulion warzywny
1000 ml
1 litr
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
86.00