Przepis na zupa krem z kukurydzy konserwowej krok po kroku
- Kukurydza konserwowa 500 g
- Cebula 400 g 4 duże sztuki
- Masło 100 g pół kostki
- Bulion drobiowy 2000 g 8 szklanek
- Ziemniaki późne 400 g 4 średnie sztuki
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Mascarpone 150 g
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Rozgrzej w garnku masło i zeszklij cebulę.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
Wlej bulion, dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut.
Posiekaj papryczkę chilli, natkę pietruszki.
Do garnka dodaj kukurydzę wraz z zalewą, papryczkę chilli i natkę pietruszki.
Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
Gotuj całość jeszcze 5 minut.
Dodaj serek mascarpone i zblenduj na gładki krem.
Podawaj w głębokim talerzu.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa krem z kukurydzy konserwowej - cechy przepisu
Więcej o zupie krem z kukurydzy konserwowej
Zupa krem z kukurydzy konserwowej to bardzo dobry pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Zupa krem może być przygotowana w wersji wege lub z mięsem. Przepis na zupę krem z kukurydzy konserwowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kukurydza konserwowa, cebula, papryczka chilli, bulion drobiowy, serek mascarpone, ziemniaki, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, natkę pietruszki, masło.
Jak zrobić zupę krem z kukurydzy konserwowej? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej w garnku masło i zeszklij cebulę. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Wlej bulion, dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut. Posiekaj papryczkę chilli, natkę pietruszki. Do garnka dodaj kukurydzę wraz z zalewą, papryczkę chilli i natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gotuj całość jeszcze 5 minut. Dodaj serek mascarpone i zblenduj na gładki krem.
Kukurydza konserwowa jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów pochodzących ze skrobi. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby z celiakią. Kukurydza jest warzywem wykorzystywanym do produkcji mąki oraz płatków. Można ją także wykorzystać jako bazę do produkcji paszy dla zwierząt. Mąka kukurydziana niezawierająca glutenu świetnie sprawdza się jako baza ciast i chlebów dla chorujących na celiakię. Kukurydza konserwowa jest źródłem witaminy A, B oraz E. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem. Witamina E zwana witaminą młodości wpływa na piękny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jeśli zupę będą spożywały dzieci, pomiń dodatek papryczki chilli. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można wzbogacić dodatkiem pulpetów mięsnych.
Wartości odżywcze zupy krem z kukurydzy konserwowej
Energia i białka
(575g)
Węglowodany w zupie krem z kukurydzy konserwowej
(575g)
Tłuszcze
(575g)
Witaminy w przepisie na zupa krem z kukurydzy konserwowej
(575g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa krem z kukurydzy konserwowej
(575g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie krem z kukurydzy konserwowej
Lista alergenów dla zupy krem z kukurydzy konserwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy