Zupa krem z kukurydzy konserwowej

Opublikowano: 07.03.2022 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z kukurydzy z ozdobą
Zupa krem z kukurydzy konserwowej
Zupa krem z kukurydzy konserwowej to wspaniała propozycja na lekko słodką i zarazem pikantną zupę w stylu meksykańskim. Krem z kukurydzy będzie świetną przystawką podczas wielu okazji.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
367 kcal
Kcal w porcji
575 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kukurydza konserwowa (500 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Mascarpone (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa krem z kukurydzy konserwowej krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej w garnku masło i zeszklij cebulę.

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

Wlej bulion, dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut.

Posiekaj papryczkę chilli, natkę pietruszki.

Do garnka dodaj kukurydzę wraz z zalewą, papryczkę chilli i natkę pietruszki.

Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym.

Gotuj całość jeszcze 5 minut.

Dodaj serek mascarpone i zblenduj na gładki krem.

Podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na zupa krem z kukurydzy konserwowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z kukurydzy konserwowej

Zupa krem z kukurydzy konserwowej to bardzo dobry pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Zupa krem może być przygotowana w wersji wege lub z mięsem. Przepis na zupę krem z kukurydzy konserwowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kukurydza konserwowa, cebula, papryczka chilli, bulion drobiowy, serek mascarpone, ziemniaki, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, natkę pietruszki, masło.

Jak zrobić zupę krem z kukurydzy konserwowej? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej w garnku masło i zeszklij cebulę. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Wlej bulion, dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut. Posiekaj papryczkę chilli, natkę pietruszki. Do garnka dodaj kukurydzę wraz z zalewą, papryczkę chilli i natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gotuj całość jeszcze 5 minut. Dodaj serek mascarpone i zblenduj na gładki krem.

Kukurydza konserwowa jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów pochodzących ze skrobi. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby z celiakią. Kukurydza jest warzywem wykorzystywanym do produkcji mąki oraz płatków. Można ją także wykorzystać jako bazę do produkcji paszy dla zwierząt. Mąka kukurydziana niezawierająca glutenu świetnie sprawdza się jako baza ciast i chlebów dla chorujących na celiakię. Kukurydza konserwowa jest źródłem witaminy A, B oraz E. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem. Witamina E zwana witaminą młodości wpływa na piękny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jeśli zupę będą spożywały dzieci, pomiń dodatek papryczki chilli. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można wzbogacić dodatkiem pulpetów mięsnych.

Alergeny w zupie krem z kukurydzy konserwowej

Lista alergenów dla zupy krem z kukurydzy konserwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze zupy krem z kukurydzy konserwowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa krem z kukurydzy konserwowej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Zupa jest syta i nie zawiera dużej ilości kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(575g)
Energia (kcal)
63.85
367.13
Białko (g)
1.14
6.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(575g)
Węglowodany (g)
6.04
34.71
Węglowodany przyswajalne (g)
5.42
31.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
3.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(575g)
Tłuszcz (g)
4.15
23.83
Tłuszcze nasycone (g)
3.33
19.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.81
4.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.69
3.94
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.72
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.03
69.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(575g)
Witamina A (µg (mcg))
22.63
130.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.32
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.78
27.51
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.74
107.77
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.18
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.28
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
2.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.44
65.79
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
47.65
274.01
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(575g)
Sód (mg)
246.99
1420.20
Potas (mg)
95.79
550.78
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.10
81.09
Fosfor (mg)
18.59
106.87
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.82
39.19
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.25
1.43
Cynk (mg)
0.18
1.04
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.19
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.04
0.22
Brak danych dla: cebula, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z kukurydzy konserwowej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z kukurydzy konserwowej

Koszt składników
70.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kukurydza konserwowa
500 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
5.15
Za 500 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Mascarpone
150 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 g
Koszt składników
70.50