Zupa krem z groszku konserwowego

Opublikowano: 07.02.2022 r., 9:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem z groszku konserwowego
Zupa krem z groszku konserwowego
Wyśmienity pomysł na prosty przepis, który możesz zrobić z groszku w puszce to zupa krem z groszku konserwowego. Pyszna, kremowa i dobra na obiad zupa.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
295 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Groszek zielony konserwowy (400 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Cebula (100 g)
  • Serek topiony śmietankowy (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (125 g)
  • Masło klarowane (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, curry, czosnek, cytryna
Sprzęt kuchenny
garnek, blender

Przepis na zupę krem z groszku konserwowego krok po kroku

Masło podgrzej w garnku.

Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż chwilę na maśle.

Do cebuli dodaj 2 ząbki czosnku, posiekaj (nie musi być drobno). Smaż minutę.

Dodaj odsączony groszek, zalej bulionem, zagotuj.

Po około 10 minutach od zagotowania dodaj serek topiony, śmietankę, sól, pieprz i curry.

Zagotuj do rozpuszczenia serka.

Zblenduj zupę na krem.

Zupę posyp natką pietruszki po nalaniu do miseczki.

Podawaj z plasterkiem cytryny, skrop zupę sokiem przed jedzeniem.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z groszku konserwowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z groszku konserwowego

Wyśmienity pomysł na prosty przepis, który możesz zrobić z groszku w puszce to zupa krem z groszku konserwowego. Pyszna, kremowa i dobra na obiad zupa. Przepis na zupę krem z groszku konserwowego ugotujesz w mniej niż pół godziny. Jest smaczna, ma delikatną konsystencję oraz maślany, śmietankowy smak. Poza znakomitym aromatem zupa krem jest bardzo prostym przepisem do przygotowania. Idealna odmiana od dobrze znanych wszystkim zup. Sprawdź, jak zrobić zupę krem z groszku konserwowego i jak ją podawać.

Zupa krem z groszku konserwowego jest to pyszna, gładka zupa, w której znajduje się zblendowany groszek z puszki, cebula i czosnek. Zupa wzbogacona jest o masło do podsmażenia warzyw, a także śmietankę i serek topiony. Dzięki dodatkowi serka i śmietanki, zupa nabiera wspaniałej, kremowej i delikatnej konsystencji. Do smaku dodaje się sól, curry i pieprz. Jak zrobisz zupę krem z groszku konserwowego, nalej zupę do miski, posyp natką pietruszki i przed jedzeniem skrop sokiem z cytryny. Przepis na zupę krem z groszku konserwowego świetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa będzie bardzo dobra, gdy posypiesz ją prażonymi ziarnami i nasionami (na przykład słonecznikiem lub pestkami dyni). Fajnie sprawdzi się pyszny bekon lub chipsy z chudej wędliny.

Zupa z groszku jest idealnym pomysłem na dostarczenie do organizmu białka roślinnego. Jest to posiłek, który ma niski indeks glikemiczny. Poza tym, groszek konserwowy bogaty jest w błonnik. Warto pamiętać, że jest to roślina, która jest ciężkostrawna.

Najlepszy pomysł na dobrą i szybką zupę to właśnie zupa krem z groszku konserwowego. To prosty przepis na ciekawą potrawę. Jak zrobić zupę krem z groszku konserwowego? Nic skomplikowanego. Wykonanie przepisu na zupę krem z groszku odbywa się w jednym garnku. Wystarczy jedynie podsmażyć na maśle pokrojoną cebulę. Jej nie trzeba drobno siekać, gdyż i tak zostanie zblendowana. Gdy cebulka będzie trochę podsmażona, dodaj do niej czosnek. Można go dodać nawet w całości – podobnie jak cebula, czosnek zostanie bez problemu zblendowany. Gdy dodasz czosnek, całość smaż maksymalnie przez minutę. W tym czasie groszek z puszki odsącz z zalewy. Dodaj do warzyw i wlej bulion. Gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie dodaj śmietankę, serek topiony, sól, pieprz i curry. Zagotuj chwilę, by serek się roztopił. Pozostało jedynie zblendować zupę. Na końcu dopraw do smaku.

*Jeżeli wolisz bardziej gęste zupy krem, polecam dodawać bulion stopniowo, by regulować jej gęstość.

Alergeny w zupie krem z groszku konserwowego

Lista alergenów dla zupy krem z groszku konserwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

W przepisie na zupę krem z groszku konserwowego nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • cytryna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy krem z groszku konserwowego

na 100g gotowej potrawy

Jeżeli nie tolerujesz nasion roślin strączkowych, zjedzenie groszku może wiązać się z wystąpieniem objawów z przewodu pokarmowego. Do takich zaliczyć można gazy lub ból brzucha. Jest to zupa bogata w błonnik i białko roślinne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
67.09
295.18
Białko (g)
1.86
8.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
3.37
14.82
Węglowodany przyswajalne (g)
2.82
12.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
2.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
5.25
23.09
Tłuszcze nasycone (g)
4.25
18.68
Tłuszcze nienasycone (g)
1.00
4.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.86
3.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.36
45.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
35.01
154.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.99
13.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.83
131.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.57
37.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
100.32
441.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
301.64
1327.21
Potas (mg)
55.04
242.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.88
56.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
23.63
103.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.99
21.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
1.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
1.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z groszku konserwowego 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z groszku konserwowego

Koszt składników
57.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groszek zielony konserwowy
400 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 400 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Serek topiony śmietankowy
150 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Koszt składników
57.10