Zupa krem z groszku konserwowego
- Groszek zielony konserwowy (400 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Cebula (100 g)
- Serek topiony śmietankowy (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (125 g)
- Masło klarowane (10 g)
Przepis na zupę krem z groszku konserwowego krok po kroku
Masło podgrzej w garnku.
Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż chwilę na maśle.
Do cebuli dodaj 2 ząbki czosnku, posiekaj (nie musi być drobno). Smaż minutę.
Dodaj odsączony groszek, zalej bulionem, zagotuj.
Po około 10 minutach od zagotowania dodaj serek topiony, śmietankę, sól, pieprz i curry.
Zagotuj do rozpuszczenia serka.
Zblenduj zupę na krem.
Zupę posyp natką pietruszki po nalaniu do miseczki.
Podawaj z plasterkiem cytryny, skrop zupę sokiem przed jedzeniem.
Więcej informacji na temat zupy krem z groszku konserwowego
Wyśmienity pomysł na prosty przepis, który możesz zrobić z groszku w puszce to zupa krem z groszku konserwowego. Pyszna, kremowa i dobra na obiad zupa. Przepis na zupę krem z groszku konserwowego ugotujesz w mniej niż pół godziny. Jest smaczna, ma delikatną konsystencję oraz maślany, śmietankowy smak. Poza znakomitym aromatem zupa krem jest bardzo prostym przepisem do przygotowania. Idealna odmiana od dobrze znanych wszystkim zup. Sprawdź, jak zrobić zupę krem z groszku konserwowego i jak ją podawać.
Zupa krem z groszku konserwowego jest to pyszna, gładka zupa, w której znajduje się zblendowany groszek z puszki, cebula i czosnek. Zupa wzbogacona jest o masło do podsmażenia warzyw, a także śmietankę i serek topiony. Dzięki dodatkowi serka i śmietanki, zupa nabiera wspaniałej, kremowej i delikatnej konsystencji. Do smaku dodaje się sól, curry i pieprz. Jak zrobisz zupę krem z groszku konserwowego, nalej zupę do miski, posyp natką pietruszki i przed jedzeniem skrop sokiem z cytryny. Przepis na zupę krem z groszku konserwowego świetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa będzie bardzo dobra, gdy posypiesz ją prażonymi ziarnami i nasionami (na przykład słonecznikiem lub pestkami dyni). Fajnie sprawdzi się pyszny bekon lub chipsy z chudej wędliny.
Zupa z groszku jest idealnym pomysłem na dostarczenie do organizmu białka roślinnego. Jest to posiłek, który ma niski indeks glikemiczny. Poza tym, groszek konserwowy bogaty jest w błonnik. Warto pamiętać, że jest to roślina, która jest ciężkostrawna.
Najlepszy pomysł na dobrą i szybką zupę to właśnie zupa krem z groszku konserwowego. To prosty przepis na ciekawą potrawę. Jak zrobić zupę krem z groszku konserwowego? Nic skomplikowanego. Wykonanie przepisu na zupę krem z groszku odbywa się w jednym garnku. Wystarczy jedynie podsmażyć na maśle pokrojoną cebulę. Jej nie trzeba drobno siekać, gdyż i tak zostanie zblendowana. Gdy cebulka będzie trochę podsmażona, dodaj do niej czosnek. Można go dodać nawet w całości – podobnie jak cebula, czosnek zostanie bez problemu zblendowany. Gdy dodasz czosnek, całość smaż maksymalnie przez minutę. W tym czasie groszek z puszki odsącz z zalewy. Dodaj do warzyw i wlej bulion. Gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie dodaj śmietankę, serek topiony, sól, pieprz i curry. Zagotuj chwilę, by serek się roztopił. Pozostało jedynie zblendować zupę. Na końcu dopraw do smaku.
*Jeżeli wolisz bardziej gęste zupy krem, polecam dodawać bulion stopniowo, by regulować jej gęstość.
Alergeny w zupie krem z groszku konserwowego
Lista alergenów dla zupy krem z groszku konserwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
W przepisie na zupę krem z groszku konserwowego nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- cytryna
Wartości odżywcze zupy krem z groszku konserwowego
Jeżeli nie tolerujesz nasion roślin strączkowych, zjedzenie groszku może wiązać się z wystąpieniem objawów z przewodu pokarmowego. Do takich zaliczyć można gazy lub ból brzucha. Jest to zupa bogata w błonnik i białko roślinne.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.