Zupa krem z fasolki szparagowej

Opublikowano: 26.11.2021 r., 20:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielona zupa krem z fasolki
Zupa krem z fasolki szparagowej
Pyszny, delikatny i pożywny krem z fasolki szparagowej to świetny pomysł na lunch lub przekąskę w ciągu dnia. Poznaj mój przepis i przygotuj krem samodzielnie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
129 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasolka szparagowa mrożona - 1 opakowanie (450 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 2 łyżki (20 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę krem z fasolki szparagowej krok po kroku

W garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Po chwili dodaj fasolkę szparagową i zalej bulionem.

Dopraw bulion do smaku i gotuj zupę do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Zmiksuj zupę na gładki krem.

Jeśli zupa będzie zbyt rzadka dodaj łyżeczkę mąki połączonej z wodą.

Zupę krem podawaj z jogurtem naturalnym i nasionami słonecznika.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z fasolki szparagowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat zupy kremu z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej to świetna alternatywa na lunch lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia.

Zupę krem możesz przygotować dzień wcześniej i podawać następnego dnia lub zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie.

Poznaj mój prosty przepis i zrób samodzielnie smaczny krem z zielonego groszku, który będzie idealny nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Fasolka nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, fasolka to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Fasolka szparagowa dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie fasolka szparagowa to samo zdrowie, dlatego zachęcam aby sięgać po niego częściej.

Zatem jak zrobić krem z fasolki szparagowej?

Do jego wykonania możesz wykorzystać świeżą fasolkę lub mrożoną, możesz użyć żółtej lub zielonej, nie ma to znaczenia. Obojętnie, której użyjesz zupa będzie bardzo dobra.

W garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Dodaj bulion warzywny i fasolkę. Gotuj wywar do czasu, aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksuj na gładki krem o delikatnej konsystencji. Pomysł na dobry, błyskawiczny obiad gotowy. To najlepsza forma przekąski w ciągu zimnych dni, rozgrzeje od środa i doda energii.

Jak widzisz to prosty przepis na krem z fasolki szparagowej jest prosty i tani w wykonaniu dlatego zapamiętaj go i wykorzystaj gdy najdzie Cię ochota na pyszny, delikatny i pożywny krem.

Alergeny w zupie krem z fasolki szparagowej

Lista alergenów dla zupy kremu z fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze zupy kremu z fasolki szparagowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa krem to idealne rozwiązanie na sycące drugie śniadanie lub lunch.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
51.67
129.17
Białko (g)
1.60
4.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.90
14.74
Węglowodany przyswajalne (g)
4.53
11.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
3.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.83
7.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
1.01
Tłuszcze nienasycone (g)
2.43
6.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.50
3.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
2.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
16.22
40.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.50
16.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.25
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.47
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.09
32.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
164.68
411.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
133.07
332.68
Potas (mg)
118.13
295.33
Wapń (mg)
27.83
69.58
Fosfor (mg)
34.37
85.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.75
41.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.38
Cynk (mg)
0.26
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kremu z fasolki szparagowej 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kremu z fasolki szparagowej

Koszt składników
40.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa mrożona
450 g
1 opakowanie
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 450 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
20 g
2 łyżki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 g
Słonecznik nasiona łuskane
20 g
2 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
40.80