Zupa krem z fasolki szparagowej
- Fasolka szparagowa mrożona - 1 opakowanie (450 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 2 łyżki (20 g)
- Słonecznik nasiona łuskane - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zupę krem z fasolki szparagowej krok po kroku
W garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Po chwili dodaj fasolkę szparagową i zalej bulionem.
Dopraw bulion do smaku i gotuj zupę do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zmiksuj zupę na gładki krem.
Jeśli zupa będzie zbyt rzadka dodaj łyżeczkę mąki połączonej z wodą.
Zupę krem podawaj z jogurtem naturalnym i nasionami słonecznika.
-
Fabada
-
Ribollita
-
Zupa fasolowa z makaronem
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Zupa fasolowa na żeberkach
-
Zupa fasolkowa
-
Lobio po ormiańsku
-
Zupa fasolowa tradycyjna
-
Zupa z czerwonej fasoli
-
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
-
Zupa z fasolką szparagową
-
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
-
Zupa fasolowa ze śmietaną
-
Zupa fasolowa
Więcej informacji na temat zupy kremu z fasolki szparagowej
Zupa krem z fasolki szparagowej to świetna alternatywa na lunch lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia.
Zupę krem możesz przygotować dzień wcześniej i podawać następnego dnia lub zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie.
Poznaj mój prosty przepis i zrób samodzielnie smaczny krem z zielonego groszku, który będzie idealny nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.
Fasolka nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, fasolka to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Fasolka szparagowa dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie fasolka szparagowa to samo zdrowie, dlatego zachęcam aby sięgać po niego częściej.
Zatem jak zrobić krem z fasolki szparagowej?
Do jego wykonania możesz wykorzystać świeżą fasolkę lub mrożoną, możesz użyć żółtej lub zielonej, nie ma to znaczenia. Obojętnie, której użyjesz zupa będzie bardzo dobra.
W garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Dodaj bulion warzywny i fasolkę. Gotuj wywar do czasu, aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksuj na gładki krem o delikatnej konsystencji. Pomysł na dobry, błyskawiczny obiad gotowy. To najlepsza forma przekąski w ciągu zimnych dni, rozgrzeje od środa i doda energii.
Jak widzisz to prosty przepis na krem z fasolki szparagowej jest prosty i tani w wykonaniu dlatego zapamiętaj go i wykorzystaj gdy najdzie Cię ochota na pyszny, delikatny i pożywny krem.
Alergeny w zupie krem z fasolki szparagowej
Lista alergenów dla zupy kremu z fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
Wartości odżywcze zupy kremu z fasolki szparagowej
Zupa krem to idealne rozwiązanie na sycące drugie śniadanie lub lunch.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.