Zupa krem z dyni Thermomix

Opublikowano: 04.01.2022 r., 15:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem z dyni grzanki
Zupa krem z dyni Thermomix
Poznajcie nasz sposób na wykorzystanie dyni. Zupa krem z dyni z Thermomixa z dodatkiem ziołowych grzanek rozgrzeje nie tylko Wasz żołądek.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
386 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (14 g)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
  • Dynia (750 g)
  • Pestki dyni - 4 łyżki (40 g)
  • Chleb żytni razowy - 4 kromki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
curry, imbir mielony, zioła prowansalskie, kostka rosołowa, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na zupę krem z dyni z thermomixu krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz i włóż do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.

Zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia i wlej 15 ml oliwy.

Duś przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Gdy cebula z czosnkiem się poddusi, dodaj dynię, pokruszoną kostkę rosołową lub łyżkę pasty bulionowej, łyżeczkę curry, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i dolej 650 ml wody.

Gotuj przez 20 minut / 100 stopni / obroty 2.

W tym czasie kromki chleba pokrój w kostkę. Polej je łyżką oliwy i wymieszaj z łyżeczką ziół prowansalskich i połową łyżeczki soli.

Tak przygotowane grzanki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160 stopniach przez 10 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.

Gdy zupa skończy się gotować, zblenduj ją na gładką masę w naczyniu Thermomixa przez 30 sekund zwiększając stopniowo obroty od 1 do 8.

Zupę podawaj posypaną grzankami i nasionami dyni.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z dyni z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z dyni z thermomixu

Przepis na zupę krem z dyni z Thermomixa potrzebuje dosłownie kilku składników. Mimo to powstaje pyszna zupa idealna na chłodniejsze dni. Dodatek przypraw takich jak curry czy imbir nadaje jej dodatkowy efekt rozgrzewający.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwu krotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Zupa krem z dyni Thermomix w jednej porcji zawiera około 200 g tego pomarańczowego warzywa. Dodatkowymi składnikami są tylko czosnek, oliwa, cebula i z przypraw: curry, imbir, pieprz ziołowy i kostka rosołowa. Ostatni składnik możecie zamienić na 650 ml bulionu lub łyżkę koncentratu bulionu warzywnego.

W pięciu krokach pokazujemy jak zrobić zupę krem w Thermomixie. Na początku wystarczy rozdrobnić cebulę i czosnek, po czym poddusić go przez kilka minut na oliwie. Następnie dodaj obrony i pokrojony miąższ z dyni i przyprawy. Wlej do naczynia wodę lub bulion i gotuj przez 20 minut w 100 stopniach. Po tym czasie wystarczy tylko zupę zblendować. I tak ten prosty przepis sprawi, że na Waszym stole pojawi się dobra i łatwa w przygotowaniu zupa.

Przepis na zupę krem w Thermomixie można wzbogacić o domowe, ziołowe grzanki. Wystarczy pokroić kromkę chleba w kostkę i wymieszać z oliwą i przyprawami (np. ziołami prowansalskimi). Następnie upiec w 160 stopniach przez 10 minut. To świetny pomysł na dodatek do zup krem.

Alergeny w zupie krem z dyni z thermomixu

Lista alergenów dla zupy krem z dyni z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
    • kostka rosołowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze zupy krem z dyni z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Zupy krem to pyszne i sycące dania, które są też niskokaloryczne. To także świetne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za warzywami, a chcą w nie wzbogacić swoją dietę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
96.57
386.30
Białko (g)
3.00
12.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
11.46
45.86
Węglowodany przyswajalne (g)
10.11
40.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
5.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.98
19.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
4.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.82
15.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.65
10.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
4.69
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
326.35
1305.41
Witamina B6 (mg)
0.08
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.83
31.33
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.43
1.71
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.36
Ryboflawina (mg)
0.13
0.51
Niacyna (mg)
1.04
4.18
Foliany (µg (mcg))
26.84
107.34
Beta karoten (µg (mcg))
2375.61
9502.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
63.59
254.37
Potas (mg)
322.84
1291.35
Wapń (mg)
29.46
117.83
Fosfor (mg)
98.11
392.45
Magnez (mg)
36.62
146.48
Żelazo (mg)
1.28
5.12
Cynk (mg)
0.70
2.80
Miedź (mg)
0.18
0.71
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z dyni z thermomixu 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z dyni z thermomixu

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Dynia
750 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 750 g
Pestki dyni
40 g
4 łyżki
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 40 g
Chleb żytni razowy
100 g
4 kromki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
47.00