Zupa krem z dyni mrożonej

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa dyniowa z pestkami dyni
Zupa krem z dyni mrożonej
Zupa krem z dyni mrożonej to świetny pomysł na błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Zupa z dyni mrożonej nie wymaga długiego gotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
433 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia - mrożona (500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Pomarańcza - 1 duża sztuka (300 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, gałka muszkatołowa, miód
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupa krem z dyni mrożonej krok po kroku

Obierz czosnek z łupiny i posiekaj.

W garnku podgrzej masło i zeszklij czosnek.

Dodaj dynię i podsmaż.

Wlej 2 l wody i gotuj przez 20 minut.

Posiekaj koper.

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok, dodaj do zupy.

Zblenduj zupę na gładki krem.

Wlej śmietanę, dodaj koper, dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz kuminem.

Wlej zupę do głębokich talerzy.

Jak oceniasz przepis na zupa krem z dyni mrożonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z dyni mrożonej

Zupa krem z dyni mrożonej to bardzo dobry pomysł na pyszne pierwsze danie. Zupa jest delikatna w smaku i zawiera sporą ilość węglowodanów. Zupa z dyni może zostać podana także dla dzieci jako przekąska lub podwieczorek. Przepis na zupę z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia mrożona, czosnek, koper, śmietana kremówka, pomarańcza, miód, masło, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin.

Jak zrobić zupę krem z dyni mrożonej? Obierz czosnek z łupiny i posiekaj. W garnku podgrzej masło i zeszklij czosnek. Dodaj dynię i podsmaż. Wlej wodę i gotuj przez 20 minut. Posiekaj koper. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok, dodaj do zupy. Zblenduj zupę na gładki krem. Wlej śmietanę, dodaj koper, dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz kuminem. Wlej zupę do głębokich talerzy. Zupa doskonale sprawdzi się z dodatkiem klusek lanych lub gotowej zacierki.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Masło jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, który wchłania się bezpośrednio do krwi bez potrzeby trawienia. Kumin jest bardzo intensywną w smaku przyprawą znaną szczególnie z kuchni indyjskiej i arabskiej. Kumin nadaje daniom warzywnym lekko mięsnego aromatu. Kumin świetnie wzbogaca smak zupy dyniowej oraz innych zup kremów.

Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się podana na obiad. Można ją także przygotować jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Najlepsza zupa z dyni mrożonej jest szybka do zrobienia. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupa krem sprawdzi się także dla małych dzieci i niemowląt.

Alergeny w zupie krem z dyni mrożonej

Lista alergenów dla zupy krem z dyni mrożonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

W przepisie na zupa krem z dyni mrożonej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy krem z dyni mrożonej

na 100g gotowej potrawy

Zupa krem z dyni mrożonej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Zupa jest syta i nie zawiera dużej ilości kalorii. Dyniowy krem świetnie sprawdzi się dla osób dbających o linię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
139.99
433.97
Białko (g)
1.18
3.67
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
6.70
20.79
Węglowodany przyswajalne (g)
5.79
17.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
2.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
12.62
39.11
Tłuszcze nasycone (g)
10.23
31.70
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
7.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
6.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.03
58.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
262.19
812.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.19
56.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
59.38
184.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.42
1.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.84
49.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
3.04
9.43
Potas (mg)
217.03
672.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.35
87.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
26.53
82.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.60
29.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.19
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z dyni mrożonej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z dyni mrożonej

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
mrożona
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Pomarańcza
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 300 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
27.00