Zupa krem z dyni mrożonej
- Dynia - mrożona (500 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Pomarańcza - 1 duża sztuka (300 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na zupa krem z dyni mrożonej krok po kroku
Obierz czosnek z łupiny i posiekaj.
W garnku podgrzej masło i zeszklij czosnek.
Dodaj dynię i podsmaż.
Wlej 2 l wody i gotuj przez 20 minut.
Posiekaj koper.
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok, dodaj do zupy.
Zblenduj zupę na gładki krem.
Wlej śmietanę, dodaj koper, dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz kuminem.
Wlej zupę do głębokich talerzy.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy krem z dyni mrożonej
Zupa krem z dyni mrożonej to bardzo dobry pomysł na pyszne pierwsze danie. Zupa jest delikatna w smaku i zawiera sporą ilość węglowodanów. Zupa z dyni może zostać podana także dla dzieci jako przekąska lub podwieczorek. Przepis na zupę z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia mrożona, czosnek, koper, śmietana kremówka, pomarańcza, miód, masło, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin.
Jak zrobić zupę krem z dyni mrożonej? Obierz czosnek z łupiny i posiekaj. W garnku podgrzej masło i zeszklij czosnek. Dodaj dynię i podsmaż. Wlej wodę i gotuj przez 20 minut. Posiekaj koper. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok, dodaj do zupy. Zblenduj zupę na gładki krem. Wlej śmietanę, dodaj koper, dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz kuminem. Wlej zupę do głębokich talerzy. Zupa doskonale sprawdzi się z dodatkiem klusek lanych lub gotowej zacierki.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Masło jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, który wchłania się bezpośrednio do krwi bez potrzeby trawienia. Kumin jest bardzo intensywną w smaku przyprawą znaną szczególnie z kuchni indyjskiej i arabskiej. Kumin nadaje daniom warzywnym lekko mięsnego aromatu. Kumin świetnie wzbogaca smak zupy dyniowej oraz innych zup kremów.
Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się podana na obiad. Można ją także przygotować jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Najlepsza zupa z dyni mrożonej jest szybka do zrobienia. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupa krem sprawdzi się także dla małych dzieci i niemowląt.
Alergeny w zupie krem z dyni mrożonej
Lista alergenów dla zupy krem z dyni mrożonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
W przepisie na zupa krem z dyni mrożonej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze zupy krem z dyni mrożonej
Zupa krem z dyni mrożonej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Zupa jest syta i nie zawiera dużej ilości kalorii. Dyniowy krem świetnie sprawdzi się dla osób dbających o linię.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
-
dynia,
śmietana,
pomarańcze,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.