Zupa krem z dyni hokkaido
- Dynia hokkaido (600 g)
- Bataty - 2 średnie sztuki (300 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Ser parmezan (140 g)
- Bulion drobiowy - 12 szklanek (3000 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na zupa krem z dyni hokkaido krok po kroku
Dynię pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Batata obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj dynię, batata i podsmaż. Wlej bulion drobiowy i gotuj przez 20 minut.
Posiekaj natkę pietruszki.
Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.
Dopraw zupę pieprzem, solą, garam masala i zblenduj na gładki krem.
Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Podawaj w głębokich talerzach.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa dyniowa z imbirem
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy krem z dyni hokkaido
Zupa krem z dyni hokkaido to świetny pomysł na pyszną zupę. Zupa dyniowa jest rozgrzewająca i bardzo syta. Doskonale zaspokoi głód u osób na diecie redukcyjnej. Przepis na zupę krem z dyni hokkaido jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia hokkaido, batat, cebula, czosnek, natka pietruszki, parmezan, bulion drobiowy, garam masala, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić krem z dyni hokkaido? Dynię pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Batata obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj dynię, batata i podsmaż. Wlej bulion drobiowy i gotuj przez 20 minut. Posiekaj natkę pietruszki. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Dopraw zupę pieprzem, solą, garam masala i zblenduj na gładki krem. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.
Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Parmezan jest wyrobem zawierającym bardzo dużą ilość cholesterolu, dlatego nie powinny go spożywać w dużej ilości osoby z cholesterolemią. Batat jest lekko słodkim kuzynem ziemniaka. Zawiera on sporą ilość beta-karotenu, który jest prekursorem do produkcji witaminy A. Bataty zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Po poddaniu obróbce termicznej mają wysoki indeks glikemiczny.
Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zupa z dyni powinna być dość pikantna, gdyż warzywo samo w sobie jest raczej mdłe. Zupę można lekko zakwasić dodatkiem jogurtu naturalnego lub soku z cytryny. Sprawdzony przepis przygotować można także jako danie na imprezę ze znajomymi. Najlepsza zupa dyniowa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w zupie krem z dyni hokkaido
Lista alergenów dla zupy krem z dyni hokkaido przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy krem z dyni hokkaido
Zupa z dyni hokkaido to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych. Ta rozgrzewająca zupa świetnie sprawdzi się jako obiad podczas jesieni.
Energia i białka
(435g)
Węglowodany
(435g)
Tłuszcze
(435g)
Witaminy
(435g)
Składniki mineralne
(435g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.