Zupa krem z dyni
- Dynia (500 g)
- Ziemniaki późne - 4 sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
Przepis na zupę krem z dyni krok po kroku
Dynię i ziemniaki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki.
Masło rozpuść w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Podsmaż ziemniaki i dynię.
Zalej całość bulionem, dodaj marchew i gotuj do miękkości.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zmiksuj zupę i dodaj śmietanę.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa dyniowa z imbirem
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy krem z dyni
Zupa krem z dyni to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera, ale nie tylko. Słodko-pikantna zupa sprawdzi się też w cieplejszych okresach takich jak wiosna czy lato.
Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić zupę krem z dyni, która będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.
Zupa będzie też dobra i smaczna dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Dodatkowo możesz dodać bataty lub ziemniaki. Zupa będzie szybka w przygotowaniu i smaczna
Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Wszystkie te warzywa są źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Krem jest delikatnie słodki i pomarańczowy. Jeśli lubisz potrawy nieco bardziej delikatne, postaw na mniej wyraziste przyprawy.
Mój przepis na zupę krem z dyni opisuję krok po kroku nieco niżej, poznaj go i przygotuj pyszne danie dla całej swojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na kolacje lub na obiad nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w zupie krem z dyni
Lista alergenów dla zupy krem z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy krem z dyni
Zupą możesz też przygotować z pulpy dyni.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.