Zupa krem z dyni

Opublikowano: 27.09.2022 r., 19:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gładka dyniowa zupa krem.
Zupa krem z dyni
Niezwykle rozgrzewająca zupa krem z dyni to najlepszy pomysł na obiad w ciągu jesieni. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
105 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia (500 g)
  • Ziemniaki późne - 4 sztuki (400 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę krem z dyni krok po kroku

Dynię i ziemniaki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki.

Masło rozpuść w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Podsmaż ziemniaki i dynię.

Zalej całość bulionem, dodaj marchew i gotuj do miękkości.

Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zmiksuj zupę i dodaj śmietanę.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z dyni

Zupa krem z dyni to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera, ale nie tylko. Słodko-pikantna zupa sprawdzi się też w cieplejszych okresach takich jak wiosna czy lato.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić zupę krem z dyni, która będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.

Zupa będzie też dobra i smaczna dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Dodatkowo możesz dodać bataty lub ziemniaki. Zupa będzie szybka w przygotowaniu i smaczna

Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Wszystkie te warzywa są źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Krem jest delikatnie słodki i pomarańczowy. Jeśli lubisz potrawy nieco bardziej delikatne, postaw na mniej wyraziste przyprawy.

Mój przepis na zupę krem z dyni opisuję krok po kroku nieco niżej, poznaj go i przygotuj pyszne danie dla całej swojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na kolacje lub na obiad nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w zupie krem z dyni

Lista alergenów dla zupy krem z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy krem z dyni

na 100g gotowej potrawy

Zupą możesz też przygotować z pulpy dyni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
52.97
105.93
Białko (g)
1.23
2.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
9.12
18.23
Węglowodany przyswajalne (g)
7.99
15.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
2.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.64
3.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
2.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.52
1.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.43
0.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.17
Cholesterol (mg)
4.24
8.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
233.29
466.57
Witamina B6 (mg)
0.14
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
9.98
19.95
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.20
Retinol (µg (mcg))
11.92
23.85
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Niacyna (mg)
0.62
1.25
Foliany (µg (mcg))
12.90
25.80
Beta karoten (µg (mcg))
1801.69
3603.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
60.77
121.54
Potas (mg)
283.91
567.82
Wapń (mg)
19.32
38.64
Fosfor (mg)
39.82
79.64
Magnez (mg)
12.92
25.85
Żelazo (mg)
0.57
1.14
Cynk (mg)
0.25
0.50
Miedź (mg)
0.09
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z dyni 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z dyni

Koszt składników
42.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Ziemniaki późne
400 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
42.70