Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

Opublikowano: 02.04.2021 r., 21:50 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Pyszna, kremowa i aksamitna zupa krem z cukinii z serkiem topionym. Łagodny smak cukinii pokreślony ostrym smakiem serka topionego. Już dziś wypróbuj najlepszy przepis na krem z cukinii.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 25 min
104 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Cukinia - dwie małe (500 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Cebula - jedna mała (50 g)
  • Czosnek - dwa ząbki (10 g)
  • Ser topiony (150 g)
  • Masło - łyżka (15 g)
  • Koperek - łyżeczka posiekanego (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
garnek, blender

Przepis na zupę krem z cukinii z serkiem topionym krok po kroku

W garnku, w którym będziesz przygotowywać zupę roztop masło.

Cebulę oraz dwa ząbki czosnku obierz, usuń końce i drobno posiekaj. Delikatnie podsmaż na maśle.

Cukinię dokładnie umyj i usuń ewentualne uszkodzenia. Odetnij końce i pokrój w średnią kostkę. Przełóż ją do garnka i podduś 2-3 minuty.

Cukinię zalej bulionem warzywnym, doprowadź do delikatnego wrzenia i gotuj 15 minut.

Do zupy dodaj serek topiony, sporą szczyptę soli i pieprzu, małą szczyptę tymianku oraz koperek. Następnie zmiksuj na gładko.

Zupę podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z cukinii z serkiem topionym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z cukinii z serkiem topionym

Zupa krem z cukinii, obok kremu z brokułu, to jedna z najpopularniejszych zup krem. Nic

w tym dziwnego, ponieważ jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna

i pełna wartości odżywczych. Zupę możesz dowolnie modyfikować, wzbogacając ją o różne dodatki. Zupa krem z cukinii z serkiem topionym to aromatyczna, kremowa i aksamitna zupa krem. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie paru składników, które są niedrogie oraz dostępne w każdym sklepie.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody, cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ponieważ zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, witaminę A i witaminę K, należy podawać ją w towarzystwie zdrowych źródeł tłuszczu. Takimi źródłami będzie oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron lub masło. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę.

Przepis zawiera serek topiony, produkt ten posiada raczej złą reputację. Jednak obecnie na rynku dostępne są już serki topione o bardzo dobrym składzie. Należy pamiętać jednak, że technologia produkcji wymaga użycia paru dodatkowych składników i skład nigdy nie będzie zawierał jedynie sera. Ważne jednak aby ten ser żółty był na pierwszym miejscu. W składzie znajdziesz również masło, mleko oraz topniki. Unikaj produktu z utwardzonymi olejami roślinnymi. Topniki, w składzie, będą wymienione jako: kwas cytrynowy (E330), kwas winowy (E334) lub kwas mlekowy (E270).

Zupa z cukinii i serka topionego to pyszny pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację. Możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym, kaszą jaglaną lub komosą ryżową. Idealnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym, dzięki delikatnemu smakowi nie przyćmi głównej potrawy.

Alergeny w zupie krem z cukinii z serkiem topionym

Lista alergenów dla zupy krem z cukinii z serkiem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
    • Masło

Wartości odżywcze zupy krem z cukinii z serkiem topionym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
41.74
104.35
Białko (g)
1.19
2.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.22
5.55
Węglowodany przyswajalne (g)
1.86
4.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.89
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.33
8.32
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
5.67
Tłuszcze nienasycone (g)
1.06
2.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.91
2.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.36
Cholesterol (mg)
9.67
24.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
42.86
107.15
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.09
Witamina C (mg)
6.00
15.00
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.11
Witamina E (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.85
79.62
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.06
0.14
Niacyna (mg)
0.29
0.72
Foliany (µg (mcg))
8.92
22.30
Beta karoten (µg (mcg))
101.98
254.95
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
211.79
529.47
Potas (mg)
104.64
261.60
Wapń (mg)
14.92
37.31
Fosfor (mg)
22.70
56.76
Magnez (mg)
6.88
17.21
Żelazo (mg)
0.27
0.68
Cynk (mg)
0.17
0.42
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z cukinii z serkiem topionym 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z cukinii z serkiem topionym

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
dwie małe
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
50 g
jedna mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
dwa ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser topiony
150 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
4.62
Za 150 g
Masło
15 g
łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koperek
4 g
łyżeczka posiekanego
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Koszt składników
55.00