Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
- Cukinia - dwie małe (500 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Cebula - jedna mała (50 g)
- Czosnek - dwa ząbki (10 g)
- Ser topiony (150 g)
- Masło - łyżka (15 g)
- Koperek - łyżeczka posiekanego (4 g)
Przepis na zupę krem z cukinii z serkiem topionym krok po kroku
W garnku, w którym będziesz przygotowywać zupę roztop masło.
Cebulę oraz dwa ząbki czosnku obierz, usuń końce i drobno posiekaj. Delikatnie podsmaż na maśle.
Cukinię dokładnie umyj i usuń ewentualne uszkodzenia. Odetnij końce i pokrój w średnią kostkę. Przełóż ją do garnka i podduś 2-3 minuty.
Cukinię zalej bulionem warzywnym, doprowadź do delikatnego wrzenia i gotuj 15 minut.
Do zupy dodaj serek topiony, sporą szczyptę soli i pieprzu, małą szczyptę tymianku oraz koperek. Następnie zmiksuj na gładko.
Zupę podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem.
Więcej informacji na temat zupy krem z cukinii z serkiem topionym
Zupa krem z cukinii, obok kremu z brokułu, to jedna z najpopularniejszych zup krem. Nic
w tym dziwnego, ponieważ jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna
i pełna wartości odżywczych. Zupę możesz dowolnie modyfikować, wzbogacając ją o różne dodatki. Zupa krem z cukinii z serkiem topionym to aromatyczna, kremowa i aksamitna zupa krem. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie paru składników, które są niedrogie oraz dostępne w każdym sklepie.
Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody, cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ponieważ zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, witaminę A i witaminę K, należy podawać ją w towarzystwie zdrowych źródeł tłuszczu. Takimi źródłami będzie oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron lub masło. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę.
Przepis zawiera serek topiony, produkt ten posiada raczej złą reputację. Jednak obecnie na rynku dostępne są już serki topione o bardzo dobrym składzie. Należy pamiętać jednak, że technologia produkcji wymaga użycia paru dodatkowych składników i skład nigdy nie będzie zawierał jedynie sera. Ważne jednak aby ten ser żółty był na pierwszym miejscu. W składzie znajdziesz również masło, mleko oraz topniki. Unikaj produktu z utwardzonymi olejami roślinnymi. Topniki, w składzie, będą wymienione jako: kwas cytrynowy (E330), kwas winowy (E334) lub kwas mlekowy (E270).
Zupa z cukinii i serka topionego to pyszny pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację. Możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym, kaszą jaglaną lub komosą ryżową. Idealnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym, dzięki delikatnemu smakowi nie przyćmi głównej potrawy.
Alergeny w zupie krem z cukinii z serkiem topionym
Lista alergenów dla zupy krem z cukinii z serkiem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser topiony
- Masło
Wartości odżywcze zupy krem z cukinii z serkiem topionym
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.