Zupa krem z cukinii i marchewki
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Cukinia - 2 średnie (600 g)
- Marchewka - 4 średnie (180 g)
- Śmietana 18% - 6 łyżek (150 g)
- Cebula - jedna średnia (50 g)
- Natka pietruszki - łyżeczka (6 g)
- Koperek - łyżeczka (4 g)
- Olej rzepakowy - łyżka (12 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na zupę krem z cukinii i marchewki krok po kroku
Marchew oraz cukinię dokładnie umyj, usuń końce i ewentualne uszkodzenia. Pokrój w średnią kostkę, na przykład 1 cm x 1 cm.
W około 3 litrowym garnku rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku oraz pokrojone warzywa. Duś pod przykryciem 2-3 minuty następnie zalej bulionem.
Dopraw dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj szczyptę tymianku, papryki słodkiej, kminku mielonego i kurkumy. Gotuj 20 minut.
Zupę zmiksuj na gładko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Zupę podawaj z łyżką śmietany.
Więcej informacji na temat zupy krem z cukinii i marchewki
Zupa krem z cukinii i marchewki jest delikatna, kremowa, lekko słodka i pełna smaku. Przepis możesz dopasować do swojej diety. Kiedy pominiesz użycie cebuli oraz czosnku zupa będzie pysznym daniem w diecie łatwostrawnej. Śmietanę z mleka krowiego możesz zastąpić jej odpowiednikiem wegańskim lub całkowicie pominąć i otrzymać danie wegańskie oraz bez laktozowe. W takiej wersji posiłek posiada zaledwie 100 kcal, nawet z dodatkiem grzanek, komosy ryżowej lub kaszy jaglanej będzie dietetycznym posiłkiem, idealnym w czasie diety redukcyjnej.
Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Marchew również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz liczne związki mineralne. Oba składniki zupy wspierają prawidłową pracę oczu i funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają związki o charakterze przeciwutleniającym, które opóźniają procesy starzenia się organizmu i mają zdolność wymiatania wolnych rodników. Spożywanie cukinii oraz marchwi poprawia wygląd skóry, a beta karoten w nich występujący zabezpiecza skórę przez poparzeniami słonecznymi oraz utrwala opaleniznę.
Zupa krem z cukinii z marchewką dostarcza wielu cennych składników odżywczych, pozytywnie wspierając nasz organizm. Dzięki wielu modyfikacjom smakowym zupa może za każdym razem mieć inny charakter i smakować wyjątkowo. Warto eksperymentować i stworzyć swoją ulubioną kombinację smaków z cukinią i marchwią w roli głównej.
Alergeny w zupie krem z cukinii i marchewki
Lista alergenów dla Zupy krem z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy krem z cukinii i marchewki
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.