Zupa krem z cukinii
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (450 g)
- Cukinia - 2 duże sztuki (800 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Serek śmietankowy (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% (80 g)
- Chleb żytni razowy (200 g)
Przepis na zupę krem z cukinii krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ziemniaki obierz i umyj, cukinię oczyść. Warzywa te pokrój w dużą kostkę.
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, ziemniaki i cukinię (około 3 minut), następnie warzywa zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).
Serek śmietankowy wymieszaj z czosnkiem, odrobiną soku z cytryny i solą.
Chleb pokrojony w kostkę ułóż na blaszce do pieczenia i podpiecz w piekarniku do ich zarumienienia (około 10-15 minut).
Zupę zmiksuj blenderem na krem, dodaj do niej śmietanę, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Gotową zupę udekoruj serkiem kremowym z przyprawami i grzankami.
Więcej informacji na temat zupy krem z cukinii
Szybka zupa cukiniowa to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. W tym przepisie dowiesz się jak ugotować zupę z warzywami i bulionem, jednak możesz ją przygotować również bez bulionu - wystarczy, że dodasz do zupy marchew, seler i korzeń pietruszki. Przepis na zupę krem z cukinii jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić zupę krem z cukinii - już spieszę z odpowiedzią. Przygotuj następujące składniki: cebulę, ziemniaki, cukinię, oliwę z oliwek, bulion warzywny, serek śmietankowy, śmietankę kremową 30%, chleb żytni oraz przyprawy (sól pieprz, sok z cytryny, czosnek granulowany). Zupę w tym przepisie przygotujemy z grzankami z czosnkiem, możesz jednak podać ją z orzechami prażonymi na patelni. Jeśli chcesz podać zupę przyprawioną na ostro to dodaj do niej jeszcze papryczkę chilli lub paprykę ostrą mieloną.
Zupa krem z cukinii to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Cukinia jako główne warzywo w zupie jest niskokaloryczna i dostarcza dużej ilości składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi potas, żelazo, magnez oraz witaminy C, K, PP, B1, betakaroten (prowitamina witaminy A). Cukinia jest warzywem o łagodnym smaku oraz niskim indeksie glikemicznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Jest to warzywo pozytywnie wpływające na zmniejszenie stresu, zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Koniecznie sięgnij po przepis na zupę krem z cukinii w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując ta najlepsza i pyszna zupa krem z cukinii to idealna propozycja na szybki rodzinny obiad. Świetnie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej, wegetariańskiej oraz niskokalorycznej. Osoby odchudzające nie muszą unikać jej spożywania (aby zmniejszyć jej kaloryczność mogą zamienić śmietankę 30% na jogurt naturalny - jednak w tym przypadku nie jest to konieczne). Jeśli podamy zupę z orzechami prażonymi na patelni to zupa ta będzie doskonałym rozwiązaniem na diecie bezglutenowej.
Alergeny w zupie krem z cukinii
Lista alergenów dla zupy krem z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Wartości odżywcze zupy krem z cukinii
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.