Przepis na zupę krem z batatów i marchewki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, sok z cytryny, curry
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser

Olej rzepakowy rozgrzej w garnku.

Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj obrane ze skóry i pokrojone bataty i marchew.

Całość zlej bulionem i dopraw do smaku.

Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem.

Zupę krem możesz podawać z odrobiną śmietany.

zupa krem z batatów i marchewki
Zupa krem z batatów i marchewki
Koszt przygotowania dania
19.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
143 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Zupa krem z batatów i marchewki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie krem z batatów i marchewki

Zupa krem z batatów i marchewki to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić zupę krem z batatów i marchewki, która będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.

Zupa będzie też dobra dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety.

Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Krem z batatów przypomina krem z dyni, też jest delikatnie słodki i pomarańczowy. Jeśli lubisz potrawy nieco bardziej pikantne śmiało postaw na mocniejsze przyprawy, krem będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Nie zapominaj o dodatku imbiru, który zadziała rozgrzewająco.

Mój przepis na zupę krem z batatów i marchewki opisuję krok po kroku nieco niżej, poznaj go i przygotuj pyszne danie dla całej swojej rodziny.

Wartości odżywcze zupy krem z batatów i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
57.35 kcal
143.38 kcal
Białko
0.95 g
2.37 g

Węglowodany w zupie krem z batatów i marchewki

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
10.18 g
25.45 g
Węglowodany przyswajalne
8.67 g
21.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.51 g
3.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.59 g
3.98 g
Tłuszcze nasycone
0.17 g
0.43 g
Tłuszcze nienasycone
1.42 g
3.56 g
Tłuszcze jednonasycone
0.98 g
2.44 g
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
1.12 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę krem z batatów i marchewki

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
425.29 µg (mcg)
1063.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.32 mg
18.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.38 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
5.76 µg (mcg)
14.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4938.46 µg (mcg)
12346.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę krem z batatów i marchewki

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
231.49 mg
578.71 mg
Potas
153.32 mg
383.31 mg
Wapń
20.28 mg
50.70 mg
Fosfor
22.69 mg
56.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.47 mg
26.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
1.02 mg
Cynk
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z batatów i marchewki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem z batatów i marchewki

Lista alergenów dla zupy krem z batatów i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy krem z batatów i marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bataty
600 g
2 sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
7.20
Za 600 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na zupę krem z batatów i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób