Przepis na zupę krem pomidorowo-paprykową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, czosnek, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
garnek, blender

W garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej masło.

Pomidory sparz i pozbądź się skórki.

Pokrój paprykę, pomidory w cebulę w dużą kostkę i dodaj do garnka.

Obrany czosnek dodaj do warzyw.

Warzywa obsmaż z odrobiną soli, aż lekko się zarumienią (około 8-10 minut).

Wlej do warzyw bulion. Zagotuj.

Dodaj przyprawy do smaku, gotuj przez około 10 minut.

Zblenduj zupę na gładki krem.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zupa krem pomidorowo-paprykowa
Zupa krem pomidorowo-paprykowa
Koszt przygotowania dania
40.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
88 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
18

Zupa krem pomidorowo-paprykowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie krem pomidorowo-paprykowej

Szybki i łatwy pomysł na coś dobrego na obiad – pyszna zupa krem pomidorowo-paprykowa to zdrowy przepis. Jest najlepsza z grzankami i mozzarellą. Przepis na zupę krem pomidorowo-paprykową to tylko kilka składników. Zupę zrobisz bardzo szybko, a do tego łatwo. Niezbędny jest jedynie blender. Wszystko gotuje się w jednym garnku, więc to także duże ułatwienie. To dobry pomysł na zupę dla dzieci. Jest niskokaloryczna, a duża ilość likopenu dobrze wpływa na zdrowie. Zobacz, jak zrobić zupę krem pomidorowo-paprykową.

Zupa krem pomidorowo-paprykowa jest to danie kuchni włoskiej. Przepis na zupę krem pomidorowo-paprykową zrobiony jest tylko z pomidorów, cebuli oraz papryki. Zupa jest gotowana na bulionie. Z przypraw dodaje się czosnek, koniecznie bazylię, przyprawę „suszone pomidory z chilli”, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Jak zrobisz zupę krem pomidorowo-paprykową, dodaj do niej coś pysznego. Najlepsze dodatki to są grzaneczki. Mogą one mieć dodatek masła ziołowo-czosnkowego. Świetnie smakują także z przypieczonym serem żółtym. Zupa doskonale smakuje też z serem mozzarella. Pyszna jest, gdy dodasz do niej ser feta (zamiast mozzarelli). Dobra będzie nawet ze zwykłym, żółtym serem (posyp zupę na wierzchu). Danie można też wzbogacić w pestki dyni, sezam lub orzechy. Dodatki sprawią, że zupa będzie jeszcze smaczniejsza. To znakomite propozycje nie tylko na obiady. Zupa jest dobra dla osób, które ograniczają kilokalorie. Ma ona ich bardzo niewiele. Jeżeli chcesz podwyższyć kaloryczność, dodaj do niej więcej dodatków.

Dobrym pomysłem na warzywny krem na obiad jest ta zupa krem pomidorowo-paprykowa. Niezwykle prosta i szybka, a do tego pyszna i niskokaloryczna. Jak zrobić zupę krem pomidorowo-paprykową? Koniecznie przygotuj blender. Jeżeli nie blender, zupę możesz zmiksować w melakserze. Do zrobienia przepisu na zupę krem pomidorowo-paprykową wystarczy też tylko jeden garnek, w którym będziesz gotować zupę. Na samym początku należy pomidory obrać ze skórki. W tym celu najlepiej jest je sparzyć. Natnij lekko pomidory w 4 miejscach (nacięcia naprzeciwko siebie – na krzyż). Zalej je wrzątkiem i umieść od razu w zimnej wodzie. Skórka zejdzie z łatwością. Rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywa. Pokrój paprykę, cebulę i pomidory w duże kawałki, dodaj też czosnek. Czosnek może być dodany w całości. Warzywa posól i smaż, by stały się rumiane. Po kilku minutach, gdy będą już miały ładny kolor, dodaj bulion. Wszystko zagotuj, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze około 10 minut. Zblenduj wszystko na gładki krem, dopraw ostatecznie do smaku.

Wartości odżywcze zupy krem pomidorowo-paprykowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
23.40 kcal
88.93 kcal
Białko
0.80 g
3.05 g

Węglowodany w zupie krem pomidorowo-paprykowej

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
3.11 g
11.81 g
Węglowodany przyswajalne
2.20 g
8.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
3.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
1.10 g
4.18 g
Tłuszcze nasycone
0.73 g
2.76 g
Tłuszcze nienasycone
0.37 g
1.42 g
Tłuszcze jednonasycone
0.27 g
1.04 g
Tłuszcze wielonasycone
0.10 g
0.38 g
Cholesterol
3.51 mg
13.33 mg

Witaminy w przepisie na zupę krem pomidorowo-paprykową

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A
56.98 µg (mcg)
216.53 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina C
35.29 mg
134.12 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.57 mg
2.18 mg
Retinol
7.23 µg (mcg)
27.47 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.21 mg
Niacyna
0.50 mg
1.90 mg
Foliany
16.08 µg (mcg)
61.10 µg (mcg)
Beta karoten
519.21 µg (mcg)
1973.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę krem pomidorowo-paprykową

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
165.21 mg
627.80 mg
Potas
128.54 mg
488.43 mg
Wapń
7.15 mg
27.17 mg
Fosfor
15.75 mg
59.87 mg
Magnez
6.72 mg
25.53 mg
Żelazo
0.22 mg
0.82 mg
Cynk
0.14 mg
0.55 mg
Miedź
0.03 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem pomidorowo-paprykowej 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem pomidorowo-paprykowej

Lista alergenów dla zupy krem pomidorowo-paprykowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania zupy krem pomidorowo-paprykowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Papryka czerwona
560 g
4 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
10.08
Za 560 g
Pomidor
600 g
5 sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Koszt składników
65.50
Jak oceniasz przepis na zupę krem pomidorowo-paprykową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób