Zupa krem pomidorowo-paprykowa
- Masło klarowane (20 g)
- Papryka czerwona - 4 sztuki (560 g)
- Pomidor - 5 sztuk (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
Przepis na zupę krem pomidorowo-paprykową krok po kroku
W garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej masło.
Pomidory sparz i pozbądź się skórki.
Pokrój paprykę, pomidory w cebulę w dużą kostkę i dodaj do garnka.
Obrany czosnek dodaj do warzyw.
Warzywa obsmaż z odrobiną soli, aż lekko się zarumienią (około 8-10 minut).
Wlej do warzyw bulion. Zagotuj.
Dodaj przyprawy do smaku, gotuj przez około 10 minut.
Zblenduj zupę na gładki krem.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy krem pomidorowo-paprykowej
Szybki i łatwy pomysł na coś dobrego na obiad – pyszna zupa krem pomidorowo-paprykowa to zdrowy przepis. Jest najlepsza z grzankami i mozzarellą. Przepis na zupę krem pomidorowo-paprykową to tylko kilka składników. Zupę zrobisz bardzo szybko, a do tego łatwo. Niezbędny jest jedynie blender. Wszystko gotuje się w jednym garnku, więc to także duże ułatwienie. To dobry pomysł na zupę dla dzieci. Jest niskokaloryczna, a duża ilość likopenu dobrze wpływa na zdrowie. Zobacz, jak zrobić zupę krem pomidorowo-paprykową.
Zupa krem pomidorowo-paprykowa jest to danie kuchni włoskiej. Przepis na zupę krem pomidorowo-paprykową zrobiony jest tylko z pomidorów, cebuli oraz papryki. Zupa jest gotowana na bulionie. Z przypraw dodaje się czosnek, koniecznie bazylię, przyprawę „suszone pomidory z chilli”, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Jak zrobisz zupę krem pomidorowo-paprykową, dodaj do niej coś pysznego. Najlepsze dodatki to są grzaneczki. Mogą one mieć dodatek masła ziołowo-czosnkowego. Świetnie smakują także z przypieczonym serem żółtym. Zupa doskonale smakuje też z serem mozzarella. Pyszna jest, gdy dodasz do niej ser feta (zamiast mozzarelli). Dobra będzie nawet ze zwykłym, żółtym serem (posyp zupę na wierzchu). Danie można też wzbogacić w pestki dyni, sezam lub orzechy. Dodatki sprawią, że zupa będzie jeszcze smaczniejsza. To znakomite propozycje nie tylko na obiady. Zupa jest dobra dla osób, które ograniczają kilokalorie. Ma ona ich bardzo niewiele. Jeżeli chcesz podwyższyć kaloryczność, dodaj do niej więcej dodatków.
Dobrym pomysłem na warzywny krem na obiad jest ta zupa krem pomidorowo-paprykowa. Niezwykle prosta i szybka, a do tego pyszna i niskokaloryczna. Jak zrobić zupę krem pomidorowo-paprykową? Koniecznie przygotuj blender. Jeżeli nie blender, zupę możesz zmiksować w melakserze. Do zrobienia przepisu na zupę krem pomidorowo-paprykową wystarczy też tylko jeden garnek, w którym będziesz gotować zupę. Na samym początku należy pomidory obrać ze skórki. W tym celu najlepiej jest je sparzyć. Natnij lekko pomidory w 4 miejscach (nacięcia naprzeciwko siebie – na krzyż). Zalej je wrzątkiem i umieść od razu w zimnej wodzie. Skórka zejdzie z łatwością. Rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywa. Pokrój paprykę, cebulę i pomidory w duże kawałki, dodaj też czosnek. Czosnek może być dodany w całości. Warzywa posól i smaż, by stały się rumiane. Po kilku minutach, gdy będą już miały ładny kolor, dodaj bulion. Wszystko zagotuj, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze około 10 minut. Zblenduj wszystko na gładki krem, dopraw ostatecznie do smaku.
Alergeny w zupie krem pomidorowo-paprykowej
Lista alergenów dla zupy krem pomidorowo-paprykowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy krem pomidorowo-paprykowej
Przepis jest niskokaloryczny. Ma ogromną ilość likopenu, czyli barwnika, który ma silne działanie antyoksydacyjne. Ponadto zupa jest bogata w potas i witaminę C. Zdecydowanie jest to zupa zdrowa.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.