Przepis na zupę krem marchewkowy krok po kroku

Składniki
  • Marchewka 400 g 3 średnie sztuki
  • Seler korzeniowy 50 g
  • Por 50 g
  • Pietruszka 50 g
  • Cebula 50 g
  • Ziemniaki późne 300 g 3 średnie sztuki
  • Chleb pszenny 150 g
  • Jogurt naturalny 2% 50 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała

Wszystkie warzywa poza cebulą umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.

Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie (około 40 minut)

Po 5 minutach gotowania dodaj do zupy obraną, pokrojoną na 4 części i opaloną nad ogniem cebulę.

Po ugotowaniu dodaj du zupy przyprawy i zmiksuj wszystko na gładki krem.

Pieczywo pokrój w kostkę i przygotuj grzanki (podpiecz chleb na rozgrzanej patelni bez tłuszczu).

Gotową zupę podaj z jogurtem naturalnym i grzankami.

Zupa krem marchewkowy znajduje się w bulionówce, która stoi na drewnianej desce. Wszystko stoi na drewnianym blacie.
zupa krem marchewkowy
Koszt przygotowania dania
5.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
235 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Zupa krem marchewkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie krem marchewkowy

Zupa krem marchewkowy to domowa i tradycyjna propozycja na zupę dla dzieci. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. W dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę krem z marchewki z grzankami. Aby zrobić zupę krem z marchewki potrzebujesz marchwi, selera, pora, korzenia pietruszki, cebuli oraz kilku ziemniaków. Grzanki przygotujesz z pieczywa pszennego i opcjonalnie możesz użyć jogurtu naturalnego do udekorowania zupy i nadania jej mlecznego posmaku. Jest to propozycja lekkostrawna i nieprzetworzona dlatego warto włączyć tą propozycję do rozszerzenia diety swojego dziecka (pomijając dodatek grzanek i jogurtu).

Większość prozdrowotnych funkcji zupa za czerpie z cebuli oraz marchewki. Cebula posiada charakterystyczny zapach i smak. Za większość właściwości leczniczych cebuli odpowiada dwusiarczek alilopropylowy, który jest glikozydem. W cebuli znajdziemy siarkę, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor, witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B. Obecność siarki, która bierze udział w produkcji cysteiny, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz zapewnia detoksykację organizmu. Cebula ma również niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość chromu, co pozytywnie wpłynie na dietę cukrzyków. Jednak powinni oni uważać na tą zupę, ponieważ gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny i może przyczynić się do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. W marchwi znajdziemy również beta-karoten, który przyczynia się do usuwania wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo składnik ten przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej (np. raka jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego).

Podsumowując szybka zupa marchewkowa jest idealną propozycją na szybkie danie obiadowe dla dzieci. Jest niezwykle pyszna i posiada wiele wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki swojej konsystencji może być również dobrą propozycją dla osób starszych, zmagających się z problemami z rzuciem i połykaniem.

Wartości odżywcze zupy krem marchewkowy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (275g)
Energia (kalorie)
85.64 kcal
235.50 kcal
Białko
2.64 g
7.27 g

Węglowodany w zupie krem marchewkowy

Na 100g
Na porcję (275g)
Węglowodany
17.57 g
48.32 g
Węglowodany przyswajalne
15.20 g
41.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.37 g
6.51 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (275g)
Tłuszcz
0.75 g
2.05 g
Tłuszcze nasycone
0.29 g
0.79 g
Tłuszcze nienasycone
0.43 g
1.18 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.32 g
0.88 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę krem marchewkowy

Na 100g
Na porcję (275g)
Witamina B6
0.17 mg
0.47 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
9.54 mg
26.22 mg
Brak danych dla: chleb pszenny, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.35 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
1.38 mg
3.80 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
33.32 µg (mcg)
91.62 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę krem marchewkowy

Na 100g
Na porcję (275g)
Sód
103.68 mg
285.12 mg
Potas
293.73 mg
807.75 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
59.36 mg
163.25 mg
Fosfor
55.05 mg
151.37 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
18.27 mg
50.25 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
2.62 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.34 mg
0.95 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.22 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem marchewkowy 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem marchewkowy

Lista alergenów dla zupy krem marchewkowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania zupy krem marchewkowy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
400 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Chleb pszenny
150 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 150 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
25.30
Łączny koszt
5.73
Jak oceniasz przepis na zupę krem marchewkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób