Zupa krem marchewkowy

Opublikowano: 27.03.2021 r., 13:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem marchewkowy znajduje się w bulionówce, która stoi na drewnianej desce. Wszystko stoi na drewnianym blacie.
Zupa krem marchewkowy
Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz urozmaicić dietę, ale nie wiesz jak to zrobić? Koniecznie wypróbuj przepisu na zukę krem marchewkowy, zachwyci Ciebie swoim smakiem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
235 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka 3 średnie sztuki (400 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Por (50 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Chleb pszenny (150 g)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na zupę krem marchewkowy krok po kroku

Wszystkie warzywa poza cebulą umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.

Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie (około 40 minut)

Po 5 minutach gotowania dodaj do zupy obraną, pokrojoną na 4 części i opaloną nad ogniem cebulę.

Po ugotowaniu dodaj du zupy przyprawy i zmiksuj wszystko na gładki krem.

Pieczywo pokrój w kostkę i przygotuj grzanki (podpiecz chleb na rozgrzanej patelni bez tłuszczu).

Gotową zupę podaj z jogurtem naturalnym i grzankami.

Jak oceniasz przepis na zupę krem marchewkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat zupy krem marchewkowy

Zupa krem marchewkowy to domowa i tradycyjna propozycja na zupę dla dzieci. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. W dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę krem z marchewki z grzankami. Aby zrobić zupę krem z marchewki potrzebujesz marchwi, selera, pora, korzenia pietruszki, cebuli oraz kilku ziemniaków. Grzanki przygotujesz z pieczywa pszennego i opcjonalnie możesz użyć jogurtu naturalnego do udekorowania zupy i nadania jej mlecznego posmaku. Jest to propozycja lekkostrawna i nieprzetworzona dlatego warto włączyć tą propozycję do rozszerzenia diety swojego dziecka (pomijając dodatek grzanek i jogurtu).

Większość prozdrowotnych funkcji zupa za czerpie z cebuli oraz marchewki. Cebula posiada charakterystyczny zapach i smak. Za większość właściwości leczniczych cebuli odpowiada dwusiarczek alilopropylowy, który jest glikozydem. W cebuli znajdziemy siarkę, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor, witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B. Obecność siarki, która bierze udział w produkcji cysteiny, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz zapewnia detoksykację organizmu. Cebula ma również niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość chromu, co pozytywnie wpłynie na dietę cukrzyków. Jednak powinni oni uważać na tą zupę, ponieważ gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny i może przyczynić się do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. W marchwi znajdziemy również beta-karoten, który przyczynia się do usuwania wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo składnik ten przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej (np. raka jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego).

Podsumowując szybka zupa marchewkowa jest idealną propozycją na szybkie danie obiadowe dla dzieci. Jest niezwykle pyszna i posiada wiele wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki swojej konsystencji może być również dobrą propozycją dla osób starszych, zmagających się z problemami z rzuciem i połykaniem.

Alergeny w zupie krem marchewkowy

Lista alergenów dla zupy krem marchewkowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze zupy krem marchewkowy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
85.64
235.50
Białko (g)
2.64
7.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
17.57
48.32
Węglowodany przyswajalne (g)
15.20
41.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
6.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
0.75
2.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.32
0.87
Tłuszcze nienasycone (g)
0.43
1.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.11
0.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
0.88
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: chleb pszenny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.50
1.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
307.41
845.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.47
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.54
26.22
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.08
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.97
Brak danych dla: chleb pszenny, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.35
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.38
3.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.32
91.62
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3058.50
8410.88
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
103.68
285.12
Potas (mg)
293.73
807.75
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.36
163.25
Fosfor (mg)
55.05
151.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.27
50.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
2.62
Cynk (mg)
0.34
0.95
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem marchewkowy 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem marchewkowy

Koszt składników
25.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
400 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Chleb pszenny
150 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 150 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Koszt składników
25.30