Zupa krem marchewkowy
- Marchewka - 3 średnie sztuki (400 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Por (50 g)
- Pietruszka (50 g)
- Cebula (50 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Chleb pszenny (150 g)
- Jogurt naturalny 2% (50 g)
Przepis na zupę krem marchewkowy krok po kroku
Wszystkie warzywa poza cebulą umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie (około 40 minut)
Po 5 minutach gotowania dodaj do zupy obraną, pokrojoną na 4 części i opaloną nad ogniem cebulę.
Po ugotowaniu dodaj du zupy przyprawy i zmiksuj wszystko na gładki krem.
Pieczywo pokrój w kostkę i przygotuj grzanki (podpiecz chleb na rozgrzanej patelni bez tłuszczu).
Gotową zupę podaj z jogurtem naturalnym i grzankami.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat zupy krem marchewkowy
Zupa krem marchewkowy to domowa i tradycyjna propozycja na zupę dla dzieci. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. W dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę krem z marchewki z grzankami. Aby zrobić zupę krem z marchewki potrzebujesz marchwi, selera, pora, korzenia pietruszki, cebuli oraz kilku ziemniaków. Grzanki przygotujesz z pieczywa pszennego i opcjonalnie możesz użyć jogurtu naturalnego do udekorowania zupy i nadania jej mlecznego posmaku. Jest to propozycja lekkostrawna i nieprzetworzona dlatego warto włączyć tą propozycję do rozszerzenia diety swojego dziecka (pomijając dodatek grzanek i jogurtu).
Większość prozdrowotnych funkcji zupa za czerpie z cebuli oraz marchewki. Cebula posiada charakterystyczny zapach i smak. Za większość właściwości leczniczych cebuli odpowiada dwusiarczek alilopropylowy, który jest glikozydem. W cebuli znajdziemy siarkę, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor, witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B. Obecność siarki, która bierze udział w produkcji cysteiny, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz zapewnia detoksykację organizmu. Cebula ma również niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość chromu, co pozytywnie wpłynie na dietę cukrzyków. Jednak powinni oni uważać na tą zupę, ponieważ gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny i może przyczynić się do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. W marchwi znajdziemy również beta-karoten, który przyczynia się do usuwania wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo składnik ten przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej (np. raka jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego).
Podsumowując szybka zupa marchewkowa jest idealną propozycją na szybkie danie obiadowe dla dzieci. Jest niezwykle pyszna i posiada wiele wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki swojej konsystencji może być również dobrą propozycją dla osób starszych, zmagających się z problemami z rzuciem i połykaniem.
Alergeny w zupie krem marchewkowy
Lista alergenów dla zupy krem marchewkowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze zupy krem marchewkowy
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.