Zupa koreańska

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koreańska zupa w miseczce
Zupa koreańska
Zupa koreańska jest smaczną, a przy okazji niezwykle prostą potrawą, do której nie potrzeba wielu składników. Jest za to bardzo aromatyczna i pikantna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
104 kcal
Kcal w porcji
467 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kimchi (500 g)
  • Cebula (200 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (2 g)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Przecier pomidorowy z solą (100 g)
  • Olej sezamowy (15 ml)
  • Sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan) (10 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Szczypiorek (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na zupę koreańską krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce.

Rozgrzej olej w garnku. Podsmaż lekko cebulę i dodaj czosnek, imbir oraz sos sojowy.

Następnie zalej wszystko bulionem. Dolej przecier, pastę chilli oraz kimchi. Zagotuj.

Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę koreańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy koreańskiej

Zupa koreańska jest smaczną, a przy okazji niezwykle prostą potrawą, do której nie potrzeba wielu składników. Jest za to bardzo aromatyczna i pikantna.

Przepis na koreańską zupę to świetna opcja na obiad. Tę zupę przygotowuje się z kimchi. To pomysł, który dla wielu osób może być dziwny i zbyt odważny. Warto jednak choć raz spróbować tej zupy, by przekonać się, że kimchi doskonale odnajduje się również w daniach na ciepło. Ta dobra, pikantna zupa cudownie rozgrzewa ze względu na dużą ilość chili. Ta zupa ze względu na spory udział warzyw jest niezwykle zdrowa i smaczna. Choć kimchi zwykle kojarzy się tylko z kapustą pekińską, to jednak można ugotować je na bazie wielu różnych warzyw. Inne popularne opcje to marchew, czy rzepa. Kimchi ze względu na swój charakterystyczny smak sprawia, że obok tej zupy ciężko jest przejść obojętnie. Zupa zaskakuje ciekawym smakiem i aromatem. Wyglądem przypomina nieco kapuśniak. Kimchi i zupa na jego bazie to świetny pomysł na włączenie do swojej diety kiszonych warzyw, w większej ilości. To niezwykle zdrowe dla całego układu trawiennego i odpornościowego. Kiszonki stymulują mikrobiotę jelitową do lepszej pracy. Jeśli jednak źle je tolerujesz, możesz pomyśleć o dodatku odrobiny kminku. Zupę możesz zjadać łyżką lub tradycyjnie przy pomocy pałeczek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koreańską zupę, by była pyszna, w pełni domowa i tradycyjna, to ten prosty przepis, to najlepsza opcja. Choć to zupa niezwykle egzotyczna, to wszystkie składniki, które są potrzebne do jej przygotowania, znajdziesz w każdym większym sklepie. Głównym jest oczywiście kimchi. Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej, jednak zyskuje coraz większą popularność w innych rejonach. W Polsce jest coraz bardziej znana ze względu na rosnącą liczbę restauracji serwujących potrawy kuchni azjatyckiej, a także dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Kimchi to bardziej nowoczesna alternatywa dla tradycyjnej kapusty kiszonej, która dzięki większej ilości orientalnych przypraw jest bardziej aromatyczna i pikantniejsza.

Alergeny w zupie koreańskiej

Lista alergenów dla zupy koreańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan)
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan)
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy koreańskiej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin, jednak nie sprawdzi się dla osób z problemami z układem pokarmowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(467g)
Energia (kcal)
22.33
104.28
Białko (g)
0.82
3.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(467g)
Węglowodany (g)
2.96
13.84
Węglowodany przyswajalne (g)
2.16
10.08
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
3.45
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(467g)
Tłuszcz (g)
1.02
4.78
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
1.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.76
3.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.34
1.58
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
1.92
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(467g)
Witamina A (µg (mcg))
9.27
43.30
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.42
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.78
8.30
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.69
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.36
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.49
2.27
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.85
78.69
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
92.06
429.90
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(467g)
Sód (mg)
414.45
1935.47
Potas (mg)
99.46
464.46
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.43
72.06
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
16.83
78.59
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.98
37.25
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
3.98
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.13
0.62
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy koreańskiej 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy koreańskiej

Koszt składników
120.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kimchi
500 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 500 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
2 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 2 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Przecier pomidorowy z solą
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej sezamowy
15 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 ml
Sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan)
10 g
21.00
Za 368,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 10 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Szczypiorek
1 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 1 g
Koszt składników
120.50