Zupa koperkowa z zacierkami

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:54 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa koperkowa z zacierkami
Zupa koperkowa z zacierkami
Zupa koperkowa z zacierkami to zdecydowanie smak dzieciństwa. Taka pyszna zupa z dodatkiem domowych kluseczek poleca się na obiad.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
480 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Koperek - 2 pęczki (130 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
  • Pietruszka - 2 sztuki (50 g)
  • Seler korzeniowy - mały kawałek (50 g)
  • Por - biała część (50 g)
  • Ziemniaki młode - 3 sztuki (270 g)
  • Masło - 1 łyżka (15 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę koperkową z zacierkami krok po kroku

Najpierw przygotuj zacierki: w misce wymieszaj mąkę z jajkiem i zagnieć na elastyczne ciasto.

Skub ciasto na małe kawałeczki i uformuj małe kluseczki. Obsyp je dodatkową mąką, by się nie skleiły.

Teraz pora na zupę: Warzywa korzeniowe obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora obierz z zewnętrznego liścia i posiekaj.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim przygotowane warzywa. Przełóż do garnka.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.

Dodaj ziemniaki do warzyw, wlej 1 litr wody i gotuj przez 20 minut.

Dodaj kostkę rosołową, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczkę lubczyku i soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Wsyp zacierki i gotuj całość przez 20 minut.

W tym czasie koperek umyj i drobno posiekaj.

Dodaj koperek do zupy. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami zupy i dodaj do garnka.

Wymieszaj i podawaj.

Jak oceniasz przepis na zupę koperkową z zacierkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy koperkowej z zacierkami

Zupa koperkowa z zacierkami to zdecydowanie smak dzieciństwa. Taka pyszna zupa z dodatkiem domowych kluseczek poleca się na obiad.

Ten prosty przepis na zupę koperkową z zacierkami wykonasz w kilka chwil. Najpierw przygotuj zacierki do zupy: w misce wymieszaj mąkę z jajkiem i zagnieć na elastyczne ciasto. Skub ciasto na małe kawałeczki i uformuj małe kluseczki. Obsyp je dodatkową mąką, by się nie skleiły. Teraz pora na zupę: Warzywa korzeniowe obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora obierz z zewnętrznego liścia i posiekaj. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim przygotowane warzywa. Przełóż do garnka. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ziemniaki do warzyw, wlej 1 litr wody i gotuj przez 20 minut. Dodaj kostkę rosołową, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczkę lubczyku i soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Wsyp zacierki i gotuj całość przez 20 minut. W tym czasie koperek umyj i drobno posiekaj. Dodaj koperek do zupy. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami zupy i dodaj do garnka. Wymieszaj i podawaj.

Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować zacierki to możesz je również wrzucać po prostu do gotującego się wrzątku, dzięki temu możesz je przygotować w większej ilości i wykorzystać do kolejnej zupy.

Mam nadzieję, że wiesz już, jak zrobić zupę koperkową by była najlepsza w smaku i sycąca.

Zupa koperkowa cieszy się szczególnym powodzeniem latem, gdy w każdym przydomowym ogródku można spotkać świeży, pachnący koper ogrodowy. Oprócz pięknego zapachu koperek jest również nie bez znaczenia dla zdrowia. Wskazuje się, że koperek powinien być przyjacielem szczególnie osób, które borykają się z problemami trawiennymi. Szczególnie z niestrawnością, wzdęciami, gazami, zatwardzeniem czy zgagą. Oprócz tego doceniany jest za duże bogactwo w witaminę C czy fitoskładniki. Taki świeży koperek świetnie sprawdzi się nie tylko w zupie koperkowej, ale również jako dodatek do kanapek, surówek, sałatek, past czy twarożków. Warto wzbogacać dania takim niepozornym dodatkiem, by jak najwięcej wartości odżywczych wyciągnąć ze spożywanych posiłków.

Sami widzicie, zupa koperkowa z zacierkami jest nie tylko smaczna, ale i dobra dla naszego zdrowia.

Alergeny w zupie koperkowej z zacierkami

Lista alergenów dla zupy koperkowej z zacierkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy koperkowej z zacierkami

na 100g gotowej potrawy

Wskazuje się, że koperek powinien być przyjacielem szczególnie osób, które borykają się z problemami trawiennymi. Szczególnie z niestrawnością, wzdęciami, gazami, zatwardzeniem czy zgagą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
120.15
480.58
Białko (g)
3.34
13.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
13.72
54.89
Węglowodany przyswajalne (g)
12.14
48.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
6.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.18
24.70
Tłuszcze nasycone (g)
4.15
16.60
Tłuszcze nienasycone (g)
2.03
8.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.65
6.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.96
147.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
180.56
722.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.72
78.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.86
179.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.41
Ryboflawina (mg)
0.15
0.59
Niacyna (mg)
1.06
4.25
Foliany (µg (mcg))
45.09
180.38
Beta karoten (µg (mcg))
836.76
3347.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
38.11
152.44
Potas (mg)
334.94
1339.75
Wapń (mg)
67.44
269.75
Fosfor (mg)
73.77
295.08
Magnez (mg)
23.72
94.90
Żelazo (mg)
1.73
6.92
Cynk (mg)
0.48
1.94
Miedź (mg)
0.09
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy koperkowej z zacierkami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy koperkowej z zacierkami

Koszt składników
40.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koperek
130 g
2 pęczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 3
4.33
Za 130 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
50 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Seler korzeniowy
50 g
mały kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Por
50 g
biała część
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Ziemniaki młode
270 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.08
Za 270 g
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
40.20