Zupa koperkowa z makaronem
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ziemniaki późne - 2 sztuki (200 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Koperek - 1 garść (60 g)
- Makaron bezjajeczny - 2 szklanki (500 g)
- Bulion warzywny - 1 litr (1000 ml)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na zupa koperkowa z makaronem krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę.
Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy warzywa staną się miękkie.
Dodaj makaron do zupy i gotuj, aż będzie gotowy.
Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek.
Więcej informacji na temat zupy koperkowej z makaronem
Zupa koperkowa z makaronem to delikatne i aromatyczne danie, które zachwyca swoim świeżym smakiem kopru i pożywnością makaronu. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na zupę koperkową z makaronem. Będzie to najlepsza zupa nie tylko na obiad, ale też na rozgrzewającą kolacje.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko bulion warzywny i odrobinę warzyw, które dokładnie wymieniam nieco niżej.
Zatem poznaj mój prosty przepis i zobacz, jak powstaje ta szybka i pyszna zupa dobra dla każdego.
W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Dodaj makaron do zupy i gotuj, aż będzie gotowy. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek.
Nasza smaczna zupa jest dobra do podania. Możesz przygotować ją również na rosole z poprzedniego dnia, zamiast na bulionie.
Zupa koperkowa wyróżnia się intensywnym aromatem świeżego koperku. To zioło nadaje potrawie charakterystyczny smak i zapach, który jest jednocześnie świeży i łagodny.
Makaron, najczęściej w postaci świderków, rurek lub innego ulubionego rodzaju, nadaje zupie substancji i lekkości. Jest to składnik, który sprawia, że danie jest bardziej sycące i zaspokaja apetyt.
W potrawie znajdują się warzywa takie jak cebula, ziemniaki, marchewka i pietruszka, które dodają smaku i witamin. Ziemniaki również nadają zupie kremową konsystencję.
Zupa koperkowa z makaronem jest lekka i delikatna, co sprawia, że jest doskonała jako danie wegetariańskie lub jako posiłek dla całej rodziny.
Dodatek soli i pieprzu oraz ewentualne doprawianie koperkiem na koniec gotowania pozwala regulować smak potrawy według indywidualnych preferencji.
Zupa koperkowa z makaronem to dobry pomysł na codzienne danie, zwłaszcza w sezonie, gdy koper jest świeży i aromatyczny. To danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i tradycyjnym smakiem.
Alergeny w zupach koperkowych z makaronem
Lista alergenów dla zupy koperkowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze zupy koperkowej z makaronem
Zupę możesz przygotować również na mięsie, zacznij gotowanie bulionu od mięsa.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.