Zupa koperkowa z lanymi kluskami
- Bulion drobiowy - 6 szklanek (1500 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 4 pęczki (120 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 - 3 płaskie łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Kasza manna - 2 płaskie łyżki (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
Przepis na zupę koperkową z lanymi kluskami krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do uzyskania złotego koloru.
Cebule wystudź i wymieszaj z kaszą manną, mąką oraz jajkiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Bulion drobiowy zagotuj.
Łyżeczką kładź porcje ciasta z jajek i mąki na wrzący rosół.
Koper opłucz pod bieżącą wodą, posiekaj i dodaj do zupy.
Śmietanę wymieszaj w szklance z odrobiną rosołu i dodaj do zupy.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj.
Gotową zupę koperkową z kluskami lanymi podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat zupy koperkowej z lanymi kluskami
Zupa koperkowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na zupę koperkową z lanymi kluskami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykonanie zupy niezbędne będą następujące składniki: bulion drobiowy, koper ogrodowy, cebula, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, kasza manna, śmietana 30%, sól i pieprz. Produkty spożywcze do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić zupę koperkową z lanymi kluskami? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do uzyskania złotego koloru. Cebule wystudź i wymieszaj z kaszą manną, mąką oraz jajkiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Bulion drobiowy zagotuj. Łyżeczką kładź porcje ciasta z jajek i mąki na wrzący rosół. Koper opłucz pod bieżącą woda, posiekaj i dodaj do zupy. Śmietanę wymieszaj w szklance z odrobiną rosołu i dodaj do zupy. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj. Gotową zupę koperkowa z kluskami lanymi podawaj na ciepło.
Koper to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim między innymi wapń, żelazo, fosfor, witaminę C, witaminę E oraz niektóre witaminy z grupy B. Koper stanowi również źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesu starzenia się skóry. Cebula jest warzywem niskokalorycznym. Stanowi ona źródło siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy.
Podsumowując pyszna zupa koperkowa z kluskami lanymi świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa jest dobra bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Zupę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, jednak przed podaniem warto ją odgrzać.
Alergeny w zupie koperkowej z lanymi kluskami
Lista alergenów dla zupy koperkowej z lanymi kluskami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy koperkowej z lanymi kluskami
Zupa koperkowa z lanymi kluskami to doskonały pomysł na smaczny obiad. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.