Zupa koperkowa
- Ziemniaki późne - 5 średnich ziemniaków (375 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (70 g)
- Seler korzeniowy - 1 duży plaster (60 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (60 ml)
- Koperek - 4 łyżki (60 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Makaron w kształcie ryżu - 3 łyżki (45 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (720 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na zupę koperkową krok po kroku
W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Obierz marchewki, pietruszkę i seler i dołóż do cebuli. Dodaj do warzyw zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Smaż przez 5 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pozostałych warzyw. Smaż przez 3 minuty. Po tym czasie zalej warzywa bulionem.
Gotuj warzywa przez 20 minut, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekany drobno koperek.
Odrobinę zupy zmieszaj w osobnej miseczce z jogurtem, tak by nie było grudek . Całość wlej do garnka z zupą i zamieszaj.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój je w plasterki. Gotową zupę podawaj z plasterkami gotowanego jajka.
Więcej informacji na temat zupy koperkowej
Zupa koperkowa to przepyszna zupa, o wspaniałym aromacie i jeszcze lepszym smaku. Jest naprawdę łatwa, a dzięki ziemniakom i jajku staje się bardzo sycąca, więc świetnie nada się na obiad lub jako dobra kolacja.
Ten przepis na zupę koperkową jest bardzo łatwy i szybki, w kilka chwil pozwala stworzyć wspaniałe danie urzekające cudownym smakiem i pięknym kolorem. Całość dopełnia świeży, drobno posiekany koperek i ugotowane na twardo jajko. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować zupę koperkową, by była pyszna, jednak całość nie zabrała zbyt dużo czasu, to jest to przepis idealnie dla ciebie. W zaledwie kilka chwil przygotujesz tą niezwykle smaczną potrawę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Jeżeli szukasz inspiracji jak zrobić najsmaczniejszą zupę koperkową bez mięsa, jednak naprawdę bardzo sycącą, to jest to idealny przepis. Zupa zawsze się udaje i choć jest naprawdę łatwa, to zaskakuje przepysznym smakiem.
Najlepiej zupa smakuje z jajkiem na twardo, pokrojonym w plasterki lub cząstki. Możesz też podać ją z jajkiem sadzonym, czy w wersji wege tylko z chrupiącymi grzankami.
Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować obiad, który spodoba się nie tylko dorosłym, ale też najmłodszym, ta zupa to strzał w dziesiątkę. Lekka, o delikatnym smaku, jednak syci na długo. Ta szybka zupa jest również bardzo fit. Zamiast śmietany zawiera jogurt naturalny, który jest świetnym źródłem białka. Będzie cudownym wyborem na diecie redukcyjnej, wegetariańskiej, czy bezglutenowej. Gdy pominie się jajko można ją przygotować również jako zupełnie wegański posiłek. Świetnie smakuje z ziemniakami, a dla osiągnięcia większej gęstości podaje się ją również z makaronem. Najlepiej do tej potrawy sprawdzi się bardzo drobny rodzaj. Warto wybierać ten w kształcie ryżu, czy gwiazdek. Dla najmłodszych super sprawdzą się literki, czy postacie z bajek, dzięki temu na pewno chętniej sięgną po zupę.
To najlepsza zupa dla osób na diecie lekkostrawnej. Ze względu na zamianę śmietany na lekki jogurt, a także brak mięsnego wywaru nie będzie nadwyrężać układu pokarmowego. W dodatku jest pyszna i pięknie się prezentuje. Jest to też dobra opcja dla tych, którzy chcą jeść więcej warzyw, jednak nie wiedzą jak wkomponować je w swoje menu.
Alergeny w zupie koperkowej
Lista alergenów dla zupy koperkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron w kształcie ryżu
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zupy koperkowej
Energia i białka
(453g)
Węglowodany
(453g)
Tłuszcze
(453g)
Witaminy
(453g)
Składniki mineralne
(453g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.