Zupa kimchi z kurczakiem

Opublikowano: 20.01.2023 r., 15:03 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikantna zupa kimchi z kurczakiem
Zupa kimchi z kurczakiem
Zupa kimchi z kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Ta dobra, pikantna zupa cudownie rozgrzewa i zapełnia brzuszek.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 30 min
287 kcal
Kcal w porcji
510 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (500 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Imbir korzeń (20 g)
  • Olej sezamowy (20 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Kimchi (600 g)
  • Pasta paprykowa gochujang - 3 łyżki (40 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (200 g)
  • Cebula dymka (10 g)
  • Sos sojowy (20 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, imbir świeży, olej sezamowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, praska do czosnku

Przepis na zupę kimchi z kurczakiem krok po kroku

Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.

W miseczce wymieszaj imbir, czosnek, sos sojowy i olej sezamowy.

Mięso z ud kurczaka pokrój w kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odstaw na minimum 15 minut.

W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę.

Kimchi odsącz, zachowując pół szklanki zalewy. Dobrze odciśnij i posiekaj.

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przez 5 minut mięso z kurczaka.

Dodaj cebulę i smaż razem przez kolejne 5 minut na małym ogniu.

Dodaj kimchi, pastę gochujang i duś razem około 3-4 minuty.

Wlej bulion, pozostały sok z kimchi i doprowadź do wrzenia.

Gotuj około 25 minut na wolnym ogniu.

Tofu pokrusz i dodaj do zupy.

Cebulę dymkę posiekaj i posyp nią zupę przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na zupę kimchi z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy kimchi z kurczakiem

Koreańska zupa kimchi z kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Ta dobra, pikantna zupa cudownie rozgrzewa i zapełnia brzuszek. Ten sprawdzony przepis na zupę kimchi z kurczakiem świetnie sprawdzi się, jeśli potrzebna Ci łatwa w przygotowaniu i pyszna zupa.

Zastanawiasz się na pewno jak zrobić zupę kimchi z kurczakiem. Uspokajam, że to naprawdę prosty przepis. Wystarczy na początku zamarynować mięso i podsmażyć je po około 15. minutach. Następnie dodaje się cebulę by zmiękła. Kolejnym krokiem jest dodanie kimchi i pasty paprykowej. Po pewnym czasie dodaje się bulion i sok z kimchi i tyle! Zupa jest gotowa do serwowania.

Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi, wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.

Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Alergeny w zupie kimchi z kurczakiem

Lista alergenów dla zupy kimchi z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasta paprykowa gochujang
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasta paprykowa gochujang
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy kimchi z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(510g)
Energia (kcal)
56.39
287.60
Białko (g)
5.18
26.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(510g)
Węglowodany (g)
2.33
11.86
Węglowodany przyswajalne (g)
1.20
6.13
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(510g)
Tłuszcz (g)
3.04
15.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.82
4.18
Tłuszcze nienasycone (g)
2.22
11.32
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.21
6.19
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
5.13
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.63
95.00
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(510g)
Witamina A (µg (mcg))
3.33
17.00
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.77
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.61
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.66
3.34
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.47
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.96
10.00
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.59
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.49
7.60
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.41
78.60
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.76
80.36
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(510g)
Sód (mg)
367.62
1874.84
Potas (mg)
115.36
588.36
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.73
212.84
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
54.17
276.26
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.13
61.88
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
6.29
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
2.62
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kimchi z kurczakiem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kimchi z kurczakiem

Koszt składników
147.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Imbir korzeń
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Olej sezamowy
20 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kimchi
600 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 600 g
Pasta paprykowa gochujang
40 g
3 łyżki
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 40 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cebula dymka
10 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Sos sojowy
20 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
147.00