Zupa kimchi z kurczakiem
- Udko kurczaka bez skóry (500 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Imbir korzeń (20 g)
- Olej sezamowy (20 ml)
- Cebula (100 g)
- Kimchi (600 g)
- Pasta paprykowa gochujang - 3 łyżki (40 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (200 g)
- Cebula dymka (10 g)
- Sos sojowy (20 ml)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na zupę kimchi z kurczakiem krok po kroku
Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W miseczce wymieszaj imbir, czosnek, sos sojowy i olej sezamowy.
Mięso z ud kurczaka pokrój w kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odstaw na minimum 15 minut.
W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę.
Kimchi odsącz, zachowując pół szklanki zalewy. Dobrze odciśnij i posiekaj.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przez 5 minut mięso z kurczaka.
Dodaj cebulę i smaż razem przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
Dodaj kimchi, pastę gochujang i duś razem około 3-4 minuty.
Wlej bulion, pozostały sok z kimchi i doprowadź do wrzenia.
Gotuj około 25 minut na wolnym ogniu.
Tofu pokrusz i dodaj do zupy.
Cebulę dymkę posiekaj i posyp nią zupę przed podaniem.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy kimchi z kurczakiem
Koreańska zupa kimchi z kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Ta dobra, pikantna zupa cudownie rozgrzewa i zapełnia brzuszek. Ten sprawdzony przepis na zupę kimchi z kurczakiem świetnie sprawdzi się, jeśli potrzebna Ci łatwa w przygotowaniu i pyszna zupa.
Zastanawiasz się na pewno jak zrobić zupę kimchi z kurczakiem. Uspokajam, że to naprawdę prosty przepis. Wystarczy na początku zamarynować mięso i podsmażyć je po około 15. minutach. Następnie dodaje się cebulę by zmiękła. Kolejnym krokiem jest dodanie kimchi i pasty paprykowej. Po pewnym czasie dodaje się bulion i sok z kimchi i tyle! Zupa jest gotowa do serwowania.
Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi, wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.
Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.
Alergeny w zupie kimchi z kurczakiem
Lista alergenów dla zupy kimchi z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- olej sezamowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pasta paprykowa gochujang
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pasta paprykowa gochujang
- Tofu wzbogacane wapniem
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy kimchi z kurczakiem
100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.
Energia i białka
(510g)
Węglowodany
(510g)
Tłuszcze
(510g)
Witaminy
(510g)
Składniki mineralne
(510g)
-
kurczak,
czosnek,
imbir,
cebula,
tofu,
cebula,
sos sojowy,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.