Zupa kapuściana
- Kapusta biała - 1 mała główka (1000 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (100 g)
- Pomidor - 4 średnie sztuki (800 g)
- Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Ziemniaki późne - 5 małych sztuk (500 g)
Przepis na zupę kapuścianą krok po kroku
Kapustę poszatkuj.
Cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz selera obierz i pokrój w kostkę.
Pomidory natnij z jednej strony, sparz je gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pomidory pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę.
Następnie do garnka dodaj marchew, pietruszkę, seler, kapustę, pomidory oraz ziemniaki. Wszystkie warzywa podsmaż chwilę mieszając od czasu do czasu.
Zawartość garnka zalej 2 litrami wody. Następnie dodaj 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz ziarenka pieprzu.
Zupę gotuj na małym ogniu przez około 40 minut.
Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
Gotową zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
-
Kapuśniak
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Łazanki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapusta wigilijna
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapusta kiszona zasmażana
-
Kulebiak
-
Fuczki
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Zupa kapuśniak
-
Uszka z kapustą i grzybami
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Pierogi wigilijne
-
Łazanki z kapustą kiszoną
-
Dania z kiszonej kapusty
Więcej informacji na temat zupy kapuścianej
Zupa kapuściana z ziemniakami to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna zupa jest bardzo aromatyczna i stanowi bogactwo cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcje organizmu. Prosty przepis na zupę kapuścianą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, cebula, marchew, pietruszka, pomidory, seler korzeniowy, natka pietruszki, olej rzepakowy, ziemniaki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnach. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić zupę kapuścianą? Kapustę poszatkuj. Cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz selera obierz i pokrój w kostkę. Pomidory natnij z jednej strony, sparz je gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pomidory pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę. Następnie do garnka dodaj marchew, pietruszkę, seler, kapustę, pomidory oraz ziemniaki. Wszystkie warzywa podsmaż chwilę, mieszając od czasu do czasu. Zawartość garnka zalej 2 litrami wody. Następnie dodaj 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz ziarenka pieprzu. Zupę gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
Kapusta biała to warzywo, które ma niską wartość kaloryczną, dlatego bardzo chętnie wykorzystywane jest w diecie redukcyjnej. Kapusta dostarcza sporych ilości witamin oraz składników mineralnych, których odpowiednia podaż przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kapusta biała jest źródłem następujących składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza. Znajdziemy w niej także witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B.
Podsumowując smaczna zupa kapuściana to doskonała propozycja na zupę obiadową. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.
Alergeny w zupie kapuścianej
Lista alergenów dla zupy kapuścianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy kapuścianej
Zupa kapuściana to doskonała propozycja na danie obiadowe. Zupa z kapusty stanowi doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.