Zupa kapuściana

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczki z zupą kapuścianą
Zupa kapuściana
Zupa kapuściana z ziemniakami to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna zupa jest bardzo aromatyczna i stanowi bogactwo cennych składników odżywczych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 40 min
211 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała - 1 mała główka (1000 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Pietruszka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Pomidor - 4 średnie sztuki (800 g)
  • Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Ziemniaki późne - 5 małych sztuk (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę kapuścianą krok po kroku

Kapustę poszatkuj.

Cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz selera obierz i pokrój w kostkę.

Pomidory natnij z jednej strony, sparz je gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pomidory pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę.

Następnie do garnka dodaj marchew, pietruszkę, seler, kapustę, pomidory oraz ziemniaki. Wszystkie warzywa podsmaż chwilę mieszając od czasu do czasu.

Zawartość garnka zalej 2 litrami wody. Następnie dodaj 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz ziarenka pieprzu.

Zupę gotuj na małym ogniu przez około 40 minut.

Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

Gotową zupę podawaj posypaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę kapuścianą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy kapuścianej

Zupa kapuściana z ziemniakami to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna zupa jest bardzo aromatyczna i stanowi bogactwo cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcje organizmu. Prosty przepis na zupę kapuścianą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, cebula, marchew, pietruszka, pomidory, seler korzeniowy, natka pietruszki, olej rzepakowy, ziemniaki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnach. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić zupę kapuścianą? Kapustę poszatkuj. Cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz selera obierz i pokrój w kostkę. Pomidory natnij z jednej strony, sparz je gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pomidory pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę. Następnie do garnka dodaj marchew, pietruszkę, seler, kapustę, pomidory oraz ziemniaki. Wszystkie warzywa podsmaż chwilę, mieszając od czasu do czasu. Zawartość garnka zalej 2 litrami wody. Następnie dodaj 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz ziarenka pieprzu. Zupę gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę podawaj posypaną natką pietruszki.

Kapusta biała to warzywo, które ma niską wartość kaloryczną, dlatego bardzo chętnie wykorzystywane jest w diecie redukcyjnej. Kapusta dostarcza sporych ilości witamin oraz składników mineralnych, których odpowiednia podaż przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kapusta biała jest źródłem następujących składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza. Znajdziemy w niej także witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B.

Podsumowując smaczna zupa kapuściana to doskonała propozycja na zupę obiadową. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.

Alergeny w zupie kapuścianej

Lista alergenów dla zupy kapuścianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy kapuścianej

na 100g gotowej potrawy

Zupa kapuściana to doskonała propozycja na danie obiadowe. Zupa z kapusty stanowi doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
42.27
211.34
Białko (g)
1.29
6.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
8.30
41.50
Węglowodany przyswajalne (g)
6.24
31.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
10.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.80
4.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.68
3.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.45
2.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
1.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
56.93
284.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.87
109.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.27
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.54
2.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.07
135.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
579.44
2897.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
19.11
95.53
Potas (mg)
250.97
1254.87
Wapń (mg)
26.51
132.56
Fosfor (mg)
38.55
192.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.68
73.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
2.55
Cynk (mg)
0.23
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kapuścianej 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kapuścianej

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Pomidor
800 g
4 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
10.67
Za 800 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ziemniaki późne
500 g
5 małych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Koszt składników
43.00