Zupa kalafiorowa z serkiem topionym
Opublikowano: 05.09.2023 r.
Zupa kalafiorowa z serkiem topionym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę kalafiorową.
Składniki dla 10 porcji:
- Kalafior - 1200 g
- Bulion warzywny - 2000 ml (8 szklanek)
- Ziemniaki średnie - 700 g (5 średnich sztuk)
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Marchewka - 170 g (1 duża sztuka)
- Pietruszka - 150 g
- Serek topiony śmietankowy - 100 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Marchew oraz pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki i całość duś przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Całość zalej gorącym bulionem, dodaj 1 liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego, wymieszaj i gotuj przez 15 minut.
- Kalafior podziel na różyczki i opłucz go dokładnie.
- Kalafior dodaj do zupy i gotuj do momentu, aż zmięknie. Następnie wyciągnij z zupy ziela angielskie i liście laurowe a zupę zblenduj na gładki krem.
- Serek topiony podziel na mniejsze kawałki, dodaj go do zupy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się.
- Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do zupy.
- Gotową zupę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zupa kalafiorowa z serkiem topionym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Kalafior wykorzystane do przygotowania zupy stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.