Zupa kalafiorowa z serkiem topionym

Opublikowano: 05.09.2023 r., 14:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kalafiorowa z serkiem topionym podana w czarnej miseczce.
Zupa kalafiorowa z serkiem topionym
Zupa kalafiorowa z serkiem topionym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę kalafiorową.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
162 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kalafior (1200 g)
  • Bulion warzywny 8 szklanek (2000 ml)
  • Ziemniaki średnie 5 średnich sztuk (700 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (170 g)
  • Pietruszka (150 g)
  • Serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na zupę kalafiorową z serkiem topionym krok po kroku

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Marchew oraz pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki i całość duś przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Całość zalej gorącym bulionem, dodaj 1 liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego, wymieszaj i gotuj przez 15 minut.

Kalafior podziel na różyczki i opłucz go dokładnie.

Kalafior dodaj do zupy i gotuj do momentu, aż zmięknie. Następnie wyciągnij z zupy ziela angielskie i liście laurowe a zupę zblenduj na gładki krem.

Serek topiony podziel na mniejsze kawałki, dodaj go do zupy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się.

Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do zupy.

Gotową zupę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę kalafiorową z serkiem topionym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób

Więcej informacji na temat zupy kalafiorowej z serkiem topionym

Zupa kalafiorowa z serkiem topionym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa krem z kalafiora świetnie sprawdzi się jako ciepły posiłek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Zupę możesz przygotować również ze śmietaną - będzie mniej kremowa. Sprawdzony przepis na zupę kalafiorową z serkiem topionym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupę potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kalafior, bulion warzywny, ziemniaki, cebula, marchew, pietruszka, serek topiony, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić zupę kalafiorową z serkiem topionym? W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki i całość duś przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalej gorącym bulionem, dodaj 1 liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego, wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Różyczki kalafiora dodaj do zupy i gotuj do momentu, aż zmięknie. Następnie wyciągnij z zupy ziela angielskie i liście laurowe a zupę zblenduj na gładki krem. Serek topiony podziel na mniejsze kawałki, dodaj go do zupy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do zupy.

Kalafior to niskokaloryczne warzywo. Kalafior zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B.

Podsumowując: wiesz już, jak ugotować zupę kalafiorową z serkiem topionym. Smaczna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zupę kalafiorową z serkiem topionym warto podać jako danie obiadowe dla całej rodziny. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie kalafiorowej z serkiem topionym

Lista alergenów dla zupy kalafiorowej z serkiem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy

Wartości odżywcze zupy kalafiorowej z serkiem topionym

na 100g gotowej potrawy

Zupa kalafiorowa z serkiem topionym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Kalafior wykorzystane do przygotowania zupy stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
36.82
162.03
Białko (g)
1.22
5.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
5.76
25.37
Węglowodany przyswajalne (g)
4.57
20.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
5.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
1.24
5.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.58
2.54
Tłuszcze nienasycone (g)
0.66
2.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.50
2.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.73
Cholesterol (mg)
2.03
8.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
47.02
206.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.13
79.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Witamina E (mg)
0.12
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.76
29.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.45
1.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.36
98.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
401.94
1768.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
155.63
684.76
Potas (mg)
189.86
835.40
Wapń (mg)
14.56
64.08
Fosfor (mg)
28.87
127.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.20
44.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.63
Cynk (mg)
0.18
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kalafiorowej z serkiem topionym 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kalafiorowej z serkiem topionym

Koszt składników
79.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
1200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 1200 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Ziemniaki średnie
700 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Marchewka
170 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 g
Pietruszka
150 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
79.80