Zupa kalafiorowa z serkiem topionym
- Kalafior (1200 g)
- Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
- Ziemniaki średnie - 5 średnich sztuk (700 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (170 g)
- Pietruszka (150 g)
- Serek topiony śmietankowy (100 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na zupę kalafiorową z serkiem topionym krok po kroku
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Marchew oraz pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki i całość duś przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Całość zalej gorącym bulionem, dodaj 1 liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego, wymieszaj i gotuj przez 15 minut.
Kalafior podziel na różyczki i opłucz go dokładnie.
Kalafior dodaj do zupy i gotuj do momentu, aż zmięknie. Następnie wyciągnij z zupy ziela angielskie i liście laurowe a zupę zblenduj na gładki krem.
Serek topiony podziel na mniejsze kawałki, dodaj go do zupy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się.
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do zupy.
Gotową zupę podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat zupy kalafiorowej z serkiem topionym
Zupa kalafiorowa z serkiem topionym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa krem z kalafiora świetnie sprawdzi się jako ciepły posiłek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Zupę możesz przygotować również ze śmietaną - będzie mniej kremowa. Sprawdzony przepis na zupę kalafiorową z serkiem topionym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupę potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kalafior, bulion warzywny, ziemniaki, cebula, marchew, pietruszka, serek topiony, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić zupę kalafiorową z serkiem topionym? W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki i całość duś przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalej gorącym bulionem, dodaj 1 liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego, wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Różyczki kalafiora dodaj do zupy i gotuj do momentu, aż zmięknie. Następnie wyciągnij z zupy ziela angielskie i liście laurowe a zupę zblenduj na gładki krem. Serek topiony podziel na mniejsze kawałki, dodaj go do zupy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do zupy.
Kalafior to niskokaloryczne warzywo. Kalafior zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B.
Podsumowując: wiesz już, jak ugotować zupę kalafiorową z serkiem topionym. Smaczna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zupę kalafiorową z serkiem topionym warto podać jako danie obiadowe dla całej rodziny. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupie kalafiorowej z serkiem topionym
Lista alergenów dla zupy kalafiorowej z serkiem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
Wartości odżywcze zupy kalafiorowej z serkiem topionym
Zupa kalafiorowa z serkiem topionym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Kalafior wykorzystane do przygotowania zupy stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.