Zupa kalafiorowa z makaronem
- Makaron w kształcie ryżu (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 2 sztuki (100 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Por - biała część (50 g)
- Pietruszka (50 g)
- Kalafior (800 g)
- Masło (10 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Śmietana 18% (250 g)
- Koperek (20 g)
Przepis na zupę kalafiorową z makaronem krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
W garnku z grubym dnem podgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę i podsmaż.
Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj oraz obierz.
Pokrój warzywa w plasterki.
Dodaj do garnka z cebulą i smaż razem przez 5 minut.
Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz.
Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Dodaj do garnka.
Gotuj około 20 minut, aż zmiękną.
W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji. Odcedź na sitku.
Śmietanę przełóż do większej miseczki. Dodaj 5 łyżek zupy i dokładnie wymieszaj.
Wlej śmietanę do garnka i dokładnie wymieszaj.
Dodaj odcedzony makaron i posiekany koperek.
Wymieszaj i podawaj.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy kalafiorowej z makaronem
Dobra zupa kalafiorowa z makaronem to prawdziwy smak dzieciństwa. Ta pyszna zupa na obiad jest bardzo prosta w przygotowaniu i jej przyrządzenie zajmie tylko chwilę.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zupę kalafiorową z makaronem to oprócz tytułowych produktów potrzebna będzie również cebula, marchewka, seler, por, pietruszka, masło, olej i bulion warzywny. Dodatkowego smaku nada śmietana i świeży koperek. Na początku cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem podgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę i podsmaż. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj oraz obierz. Pokrój warzywa w plasterki. Dodaj do garnka z cebulą i smaż razem przez 5 minut. Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz. Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Dodaj do garnka. Gotuj około 20 minut, aż zmiękną. W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji. Odcedź na sitku. Śmietanę przełóż do większej miseczki. Dodaj 5 łyżek zupy i dokładnie wymieszaj. Wlej śmietanę do garnka i dokładnie wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron i posiekany koperek. Wymieszaj i podawaj.
Ta smaczna zupa to świetny pomysł na danie obiadowe.
Kalafior to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.
Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.
Przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.
Alergeny w zupie kalafiorowej z makaronem
Lista alergenów dla zupy kalafiorowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron w kształcie ryżu
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy kalafiorowej z makaronem
Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.