Zupa kalafiorowa z makaronem

Opublikowano: 27.06.2022 r., 14:09 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalafiorowa z makaronem w misce
Zupa kalafiorowa z makaronem
Zupa kalafiorowa z makaronem to prawdziwy smak dzieciństwa. Ta pyszna zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i jej przyrządzenie zajmie tylko chwilę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
207 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Makaron w kształcie ryżu (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (100 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Por - biała część (50 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Kalafior (800 g)
  • Masło (10 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Koperek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, duży garnek, sitko

Przepis na zupę kalafiorową z makaronem krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

W garnku z grubym dnem podgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę i podsmaż.

Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj oraz obierz.

Pokrój warzywa w plasterki.

Dodaj do garnka z cebulą i smaż razem przez 5 minut.

Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz.

Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Dodaj do garnka.

Gotuj około 20 minut, aż zmiękną.

W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji. Odcedź na sitku.

Śmietanę przełóż do większej miseczki. Dodaj 5 łyżek zupy i dokładnie wymieszaj.

Wlej śmietanę do garnka i dokładnie wymieszaj.

Dodaj odcedzony makaron i posiekany koperek.

Wymieszaj i podawaj.

Jak oceniasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat zupy kalafiorowej z makaronem

Dobra zupa kalafiorowa z makaronem to prawdziwy smak dzieciństwa. Ta pyszna zupa na obiad jest bardzo prosta w przygotowaniu i jej przyrządzenie zajmie tylko chwilę.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zupę kalafiorową z makaronem to oprócz tytułowych produktów potrzebna będzie również cebula, marchewka, seler, por, pietruszka, masło, olej i bulion warzywny. Dodatkowego smaku nada śmietana i świeży koperek. Na początku cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem podgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę i podsmaż. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj oraz obierz. Pokrój warzywa w plasterki. Dodaj do garnka z cebulą i smaż razem przez 5 minut. Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz. Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Dodaj do garnka. Gotuj około 20 minut, aż zmiękną. W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji. Odcedź na sitku. Śmietanę przełóż do większej miseczki. Dodaj 5 łyżek zupy i dokładnie wymieszaj. Wlej śmietanę do garnka i dokładnie wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron i posiekany koperek. Wymieszaj i podawaj.

Ta smaczna zupa to świetny pomysł na danie obiadowe.

Kalafior to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.

Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.

Przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

Alergeny w zupie kalafiorowej z makaronem

Lista alergenów dla zupy kalafiorowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron w kształcie ryżu
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy kalafiorowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
69.22
207.65
Białko (g)
2.07
6.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.51
28.53
Węglowodany przyswajalne (g)
8.31
24.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
3.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.78
8.35
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
5.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.06
3.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.81
2.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.76
Cholesterol (mg)
6.40
19.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
55.00
165.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.69
50.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.15
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.00
42.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.42
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.42
73.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
377.81
1133.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
130.33
391.00
Potas (mg)
166.06
498.18
Wapń (mg)
25.36
76.08
Fosfor (mg)
43.19
129.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.60
37.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
1.17
Cynk (mg)
0.27
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kalafiorowej z makaronem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kalafiorowej z makaronem

Koszt składników
79.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron w kształcie ryżu
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Por
50 g
biała część
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Kalafior
800 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Śmietana 18%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Koszt składników
79.40