Zupa kalafiorowa z koperkiem
- Włoszczyzna mrożona (400 g)
- Kalafior (800 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Koperek (25 g)
- Śmietanka kremowa 30% (20 g)
Przepis na zupę kalafiorową z koperkiem krok po kroku
Do garnka wlej 1,5 l wody , zagotuj. Do gotującej się wody wsyp włoszczyznę. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Do Bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalafiora.
Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dopraw zupę solą i pieprzem. Koperek posiekaj.
Gotową zupę podawaj z łyżką śmietany i posiekanym koperkiem.
Więcej informacji na temat zupy kalafiorowej z koperkiem
Zupa kalafiorowa z koperkiem to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Ta zupa jest smaczna, szybka i prosta.
Przepis na zupę kalafiorową z koperkiem to smaczna opcja na obiad, ale sprawdzi się również na kolację. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i niezwykle tanie. Dzięki temu zupa sprawdzi się w każdym sezonie. Możesz przygotować ją zarówno latem, jak i zimą. Jeśli nie masz pod ręką świeżego warzywa, z powodzeniem możesz wykorzystać mrożonego kalafiora. Sprawdzi się równie dobrze i jest tak samo zdrowy. Smakuje fantastycznie, a przy okazji dostarcza sporo cennych witamin i składników mineralnych. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować najlepszą zupę na bazie kalafiora. Ta zupa sprawdzi się cały rok, gdyż składniki są bez problemu dostępne w każdym sklepie. Nie musisz sięgać po świeży kalafior. Z powodzeniem przygotujesz też zupę na bazie mrożonego warzywa. Najlepiej smakuje podana z grzankami. To dobry wybór zarówno na obiad, jak i na lekką, ale sycącą kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę kalafiorową z koperkiem, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To smaczna i niezwykle pożywna opcja. Z tej receptury dowiesz się jak przygotować ją w kilka chwil z podstawowych składników. Pozwala na przygotowanie wspaniałej przekąski, której bazą jest gotowany kalafior, a która fantastycznie sprawdzi się zwłaszcza do obiadu. Ma niski ładunek glikemiczny, a także mało kalorii. To danie wegetariańskie sprawdzi się na diecie roślinnej, jeśli szukasz naprawdę ciekawej opcji na szybki, ale bardzo odżywczy posiłek. Głównym składnikiem jest oczywiście kalafior, który choć niedoceniany, to jest bardzo wartościowym warzywem. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego. Sulforafan zawarty w kalafiorze dodatkowo wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i chroni błonę śluzową żołądka przed szkodliwymi czynnikami biologicznymi.
Alergeny w zupie kalafiorowej z koperkiem
Lista alergenów dla zupy kalafiorowej z koperkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Włoszczyzna mrożona
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy kalafiorowej z koperkiem
To zdrowa opcja, która dostarczy wiele witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.