Zupa kalafiorowa Thermomix
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Marchewka (100 g)
- Pietruszka (100 g)
- Por (30 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Kalafior (600 g)
- Oliwa z oliwek (25 ml)
- Cebula (120 g)
Przepis na zupę kalafiorową z thermomixu krok po kroku
Obierz cebule, podziel na części i włóż do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką cebulę na dno naczynia.
Wlej oliwę i duś 3 minuty / temperatura Varoma / obroty 1.
Umyj, obierz i pokrój w większe kawałki marchew, pietruszkę, selera i pora. Wrzuć do naczynia Thermomixa.
Z kalafiora wytnij liście i głąba. Umyj i podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do naczynia Thermomixa.
Rozdrobnij wszystko 5 sekund / obroty 5.
Wlej 500 ml bulionu i gotuj 25 minut / temperatura 100 / obroty 2.
Po tym czasie zmiksuj wszystko, zwiększając obroty od 3 do 8 przez 30 sekund.
Wlej pozostały bulion, dopraw zupę solą i pieprzem.
Gotuj jeszcze 10 minut / temperatura 100 / obroty 2.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat zupie kalafiorowej z thermomixu
Przepis na zupę kalafiorową z Thermomixa przygotujesz w kilku krokach. Do jej przygotowania potrzebujesz niewielu warzyw i chwili cierpliwości.
Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.
Przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Świeży kalafior nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.
Zupa kalafiorowa Thermomix to szybki pomysł na obiad. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę kalafiorową w Thermomixie, to już pokazujemy na to naprawdę szybki sposób. Na początku rozdrobnij obraną cebulę w naczyniu Thermomixa i podduś ją na oliwie przez 3 minuty. Następnie obierz, umyj i pokrój w większe kawałki warzywa korzeniowe i pora. Przygotuj kalafiora- usuń z niego liście i głąba. Podzielony na mniejsze różyczki dorzuć do pozostałych warzyw. Wszystko razem rozdrobnij przez 5 sekund. Wlej połowę bulionu i gotuj zupę przez 25 minut. Następnie wszystko zmiksuj i dolej resztę bulionu. Dopraw zupę do smaku i podgotuj jeszcze przez 10 minut. Tylko tyle wystarczy, by na Twoim stole pojawiła się pyszna zupa. Jeśli chcesz, by była bardziej wiosenna, posyp ją przed podaniem natką pietruszki. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis na zupę kalafiorową z Thermomixa.
Obecność tłuszczu w zupie zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach obecnych w warzywach, czyli witaminę A, E i K. Posypanie na koniec świeżą natką pietruszka doda dodatkowego smaku i sprawi, że danie będzie miało więcej witaminy C.
To danie bez mięsa na pewno Was zaskoczy i Wam zasmakuje, po czym na dłużej zagości na Waszych stołach.
Alergeny w zupie kalafiorowej z thermomixu
Lista alergenów dla zupie kalafiorowej z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupie kalafiorowej z thermomixu
Obecność tłuszczu w zupie zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminę A, E i K. Posypanie na koniec świeżą natką pietruszka doda dodatkowego smaku i sprawi, że danie będzie miało więcej witaminy C.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.