Zupa kalafiorowa
- Marchewka - 3 sztuki (150 g)
- Ziemniaki młode - 5 sztuk (400 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
- Koperek (40 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
- Kalafior - 1 duża sztuka (1000 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na zupę kalafiorową krok po kroku
Umyj wszystkie warzywa.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Kalafiora pokrój na mniejsze różyczki.
Marchew pokrój w plastry.
Cebulę drobno posiekaj.
Na dnie garnka rozpuść i rozgrzej masło.
Wrzuć cebulkę i podsmażaj do zarumienienia.
Dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 5 min.
Całość zalej bulionem.
Dodaj przyprawy.
Gotuj pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.
Śmietanę przełóż do kubka.
Do kubka ze śmietaną wlej stopniowo 2 łyżki gorącej zupy.
Wymieszaj i zahartowaną śmietanę wlej do garnka.
Dodaj posiekany koperek.
Więcej informacji na temat zupy kalafiorowej
Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych zup w polskich domach. Smaczna, domowa zupa z kalafiorem, z ziemniakami, zabielana śmietaną i podawana z koperkiem z pewnością jest smakiem dzieciństwa dla wielu z nas. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę kalafiorową jesteś w najlepszym możliwym miejscu - zupka kalafiorowa z naszego przepisu jest pyszna, a jednocześnie szybka i prosta w przygotowaniu. To dobra opcja na posiłek dla całej rodziny, również dla dzieci, które także uwielbiają jej smak. Co więcej, za jednym razem możesz przygotować jej większą ilość i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo czasu w ciągu kolejnych dni, ponieważ smaczny i pożywny obiad będzie w zasięgu ręki - wystarczy podgrzać zupę w garnku lub mikrofalówce i gotowe. Koniecznie poznaj przepis na zupę kalafiorową i z pewnością zagości ona w Twojej kuchni na stałe.
Jak się gotuje zupę kalafiorową i co będzie potrzebne, aby ją przygotować? Niezbędne składniki to oczywiście świeży kalafior, a także marchewka i ziemniaki. Oprócz tego potrzebny będzie bulion mięsny, warzywny lub warzywno-mięsny, dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin lub prawdziwe masło, gęsta śmietana do zup, świeży, drobno posiekany koperek. Oczywiście najlepiej wykorzystać świeżego kalafiora, ale bez problemu możesz wykorzystać także kalafiora mrożonego. Dzięki temu ten prosty przepis jest w zasięgu możliwości każdego z nas nawet w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Od czego zacząć gotowanie? Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój - marchew w plastry, ziemniaki w kostkę, a kalafiora w małe różyczki. Wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą lub masłem na dnie, podsmażaj kilka minut pod przykryciem, następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj zahartowaną śmietanę posiekany koperek i ciesz się tym wyjątkowym smakiem. Jak widzisz zupa kalafiora jest prosta i szybka w przygotowaniu, a efekt zadowoli niejedno podniebienie. Koniecznie musisz jej spróbować.
Alergeny w zupie kalafiorowej
Lista alergenów dla zupy kalafiorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
Wartości odżywcze zupy kalafiorowej
Energia i białka
(530g)
Węglowodany
(530g)
Tłuszcze
(530g)
Witaminy
(530g)
Składniki mineralne
(530g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.