Zupa jarzynowa z ziemniakami

Opublikowano: 16.02.2022 r., 8:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa jarzynowa z ziemniakami
Zupa jarzynowa z ziemniakami
Zupa jarzynowa z ziemniakami to danie, które jest pyszne i sycące, a w dodatku bardzo łatwe. Dodatek ziemniaków sprawia, że zupa jest znacznie bardziej sycąca.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
189 kcal
Kcal w porcji
664 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Groszek zielony (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę jarzynową z ziemniakami krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Ziemniaki, marchew i seler obierz i pokrój w kostkę, dodaj je do cebuli. Podsmaż przez kilka minut.

Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.

Do zupy dodaj groszek i dopraw ją do smaku.

Gotową zupę podawaj z posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę jarzynową z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat zupy jarzynowej z ziemniakami

Zupa jarzynowa z ziemniakami to danie, które jest pyszne i sycące, a w dodatku bardzo łatwe. Dodatek ziemniaków sprawia, że zupa jest znacznie bardziej sycąca. W takiej wersji znacznie różni się od typowej zupy jarzynowej z rozgotowanymi jarzynami bez smaku. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw.

Przepis na zupę jarzynową z ziemniakami jest naprawdę bardzo prosty i wystarczy do niego duży garnek. Ta zupa to typowe danie jednogarnkowe, które oszczędza sporo czasu, a także pracy. Zupa z tego przepisu jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący osiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę jarzynową z ziemniakami, by była smaczna, a przy okazji dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy podwiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Głównie bazą tej zup są warzywa takie jak: groszek, fasolka, marchewka i pietruszka. Można je mieszać w dowolnych proporcjach, by powstało z nich danie spełniające po prostu nasze preferencje smakowe. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób. Całość można podawać ze śmietaną, a w wersji bardziej fit z gęstym jogurtem naturalnym. Ta wiosenna zupa warzywna będzie równie dobra z mrożonki. Wystarczy do mrożonych warzyw dodać odpowiednią porcję ziemniaków, które wspaniale skomponują się z resztą i sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej sycące. Ziemniaki powinny być pokrojone na dość małe kawałki, dzięki czemu ich gotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu. To naprawdę pyszna zupa, która sprawdzi się również dla dzieci.

Alergeny w zupie jarzynowej z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy jarzynowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy jarzynowej z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(664g)
Energia (kcal)
28.59
189.83
Białko (g)
0.67
4.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(664g)
Węglowodany (g)
3.97
26.36
Węglowodany przyswajalne (g)
3.37
22.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
3.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(664g)
Tłuszcz (g)
1.22
8.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
1.67
Tłuszcze nienasycone (g)
0.97
6.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.84
5.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.90
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(664g)
Witamina A (µg (mcg))
38.42
255.10
Witamina B6 (mg)
0.06
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.32
28.66
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.19
1.27
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.25
Ryboflawina (mg)
0.03
0.18
Niacyna (mg)
0.32
2.09
Foliany (µg (mcg))
5.07
33.68
Beta karoten (µg (mcg))
377.30
2505.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(664g)
Sód (mg)
228.57
1517.68
Potas (mg)
92.37
613.31
Wapń (mg)
7.29
48.41
Fosfor (mg)
16.63
110.42
Magnez (mg)
5.52
36.65
Żelazo (mg)
0.22
1.45
Cynk (mg)
0.11
0.75
Miedź (mg)
0.03
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej z ziemniakami 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy jarzynowej z ziemniakami

Koszt składników
88.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Groszek zielony
75 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 75 g
Koszt składników
88.50