Zupa jarzynowa z makaronem
- Groszek zielony konserwowy (200 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Brukselka (200 g)
- Fasolka szparagowa (400 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Kalafior (300 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Makaron muszelki (300 g)
- Śmietana 12% (300 g)
Przepis na zupa jarzynowa z makaronem krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Podziel kalafior na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
Dodaj marchew, groszek z puszki, brukselkę, liść laurowy, ziele angielskie.
Wlej wodę (około 2 litrów) i gotuj przez 15 minut.
Dodaj do zupy groszek z puszki, fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę.
Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem.
Dodaj makaron i gotuj przez 10 minut.
Dodaj śmietanę, wymieszaj i przelej zupę do talerzy.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy jarzynowej z makaronem
Zupa jarzynowa z makaronem to świetny pomysł na syty obiad dla rodziny. Zupa z makaronem świetnie sprawdzi się także dla dzieci jako podwieczorek. Zupa może zostać przygotowana z dodatkiem makaronu pełnoziarnistego lub ryżowego. Przepis na zupę jarzynową z makaronem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: groszek z puszki, marchew, cebula, brukselka, fasolka szparagowa zielona, cukinia, kalafior, masło klarowane, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana kwaśna, makaron.
Jak zrobić zupę jarzynową z makaronem? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podziel kalafior na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj marchew, groszek z puszki, brukselkę, liść laurowy, ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj przez 15 minut. Dodaj do zupy groszek z puszki, fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem. Dodaj makaron i gotuj przez 10 minut. Dodaj śmietanę, wymieszaj i przelej zupę do talerzy.
Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu. Żelazo zawarte w roślinach nie wchłania się w tak dużym stopniu, jak żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Brukselka jest warzywem zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Brukselka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Brukselka zawiera także sporą ilość potasu, oraz witaminy K. Witamina C jest naturalnym składnikiem do syntezy kolagenu.
Podsumowując prosty przepis na zupę można wykorzystać także używając warzywa mrożone. Szybki przepis na zupę jest doskonały na obiad. Łatwy przepis przygotujesz szybko po powrocie z pracy. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w zupie jarzynowej z makaronem
Lista alergenów dla zupy jarzynowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
Wartości odżywcze zupy jarzynowej z makaronem
Zupa jarzynowa z makaronem to bardzo dobre źródło składników mineralnych oraz witamin. Zupa jest lekka i zawiera niewielką ilość kalorii. Zupa zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego. Zupa może zostać podana z makaronem pełnoziarnistym.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.