Zupa jarzynowa z kalafiorem

Opublikowano: 16.02.2022 r., 8:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa jarzynowa z kalafiorem podana w miseczce.
Zupa jarzynowa z kalafiorem
Zupa jarzynowa z kalafiorem to wspaniała opcja na pyszny i bardzo łatwy posiłek, który dostarcza sporej ilości witamin. Jest łatwa, a naprawdę bardzo sycąca.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
258 kcal
Kcal w porcji
533 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (90 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Kalafior (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Koperek (45 g)
  • Natka pietruszki suszona (45 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę jarzynowa z kalafiorem krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę, dodaj je do cebuli. Podsmaż przez kilka minut.

Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.

Kalafior podziel na różyczki i dodaj do garnka z warzywami, całość gotuj kolejne 20 minut.

Do zupy dodaj śmietankę i dopraw ją solą, pieprzem i ziołami. Podawaj ją z posiekaną natką i koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę jarzynowa z kalafiorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat zupy jarzynowej z kalafiorem

Zupa jarzynowa z kalafiorem to wspaniała opcja na pyszny i bardzo łatwy posiłek, który dostarcza sporej ilości witamin. Jest łatwa, a naprawdę bardzo sycąca. Zupa doskonale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Jej podstawą jest całe mnóstwo warzyw, dzięki czemu jest ona naprawdę zdrowa. Duża ilość błonnika w niej zawarta wspomaga pracę całego układu krążenia. W tej wersji jest znacznie smaczniejsza, niż zupy jarzynowe, które pamięta się z dzieciństwa. Brak w nim rozgotowanych warzyw i mdłego smaku. Ze względu na doskonały dobór przypraw, ta nowoczesna zupa jarzynowa jest po prostu najlepsza.

Przepis na zupę jarzynową z kalafiorem to wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy podwiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Głównie bazą tej zup są warzywa takie jak: groszek, fasolka, marchewka i pietruszka. Można je mieszać w dowolnych proporcjach, by powstało z nich danie spełniające po prostu nasze preferencje smakowe. Ze względu na naprawdę dużą zawartość warzyw całość dostarcza sporo błonnika. Głównym składnikiem tej zupy jest jednak kalafior. To warzywo, które ze względu na swoją konsystencję wspaniale sprawdza się w zupach. Warto jednak pamiętać, by nie rozgotowywać go za bardzo, by wciąż pozostawał nieco chrupiący.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę jarzynową z kalafiorem, która sprawdzi się idealnie dla całej rodziny, a przy okazji zaskoczy wyjątkowym smakiem, to ten przepis będzie idealnym wyjściem. Całość robi się w kilka minut i wystarczy do tego tylko duży garnek. Najlepiej od razu przygotować jej podwójną porcję ze względu na naprawdę wyjątkowy smak. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób. Całość można podawać ze śmietaną, a w wersji bardziej fit z gęstym jogurtem naturalnym. Dobrze jest wzbogacić ją również ziemniakami.

Alergeny w zupie jarzynowej z kalafiorem

Lista alergenów dla zupy jarzynowej z kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy jarzynowej z kalafiorem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(533g)
Energia (kcal)
48.45
258.23
Białko (g)
1.18
6.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(533g)
Węglowodany (g)
4.77
25.43
Węglowodany przyswajalne (g)
3.71
19.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
5.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(533g)
Tłuszcz (g)
3.00
16.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
11.34
Tłuszcze nienasycone (g)
0.87
4.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.72
3.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(533g)
Witamina A (µg (mcg))
37.78
201.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.44
55.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
1.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.43
2.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.40
76.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
318.69
1698.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(533g)
Sód (mg)
197.96
1055.11
Potas (mg)
151.93
809.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.69
142.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
22.29
118.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.05
64.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
3.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.19
1.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej z kalafiorem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy jarzynowej z kalafiorem

Koszt składników
94.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kalafior
300 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Natka pietruszki suszona
45 g
1.20
Za 6,0 g
Liczba opakowań 8
9.00
Za 45 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
94.60