Zupa jarzynowa z kalafiorem
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (90 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Cebula (100 g)
- Kalafior (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Koperek (45 g)
- Natka pietruszki suszona (45 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na zupę jarzynowa z kalafiorem krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę, dodaj je do cebuli. Podsmaż przez kilka minut.
Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.
Kalafior podziel na różyczki i dodaj do garnka z warzywami, całość gotuj kolejne 20 minut.
Do zupy dodaj śmietankę i dopraw ją solą, pieprzem i ziołami. Podawaj ją z posiekaną natką i koperkiem.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy jarzynowej z kalafiorem
Zupa jarzynowa z kalafiorem to wspaniała opcja na pyszny i bardzo łatwy posiłek, który dostarcza sporej ilości witamin. Jest łatwa, a naprawdę bardzo sycąca. Zupa doskonale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Jej podstawą jest całe mnóstwo warzyw, dzięki czemu jest ona naprawdę zdrowa. Duża ilość błonnika w niej zawarta wspomaga pracę całego układu krążenia. W tej wersji jest znacznie smaczniejsza, niż zupy jarzynowe, które pamięta się z dzieciństwa. Brak w nim rozgotowanych warzyw i mdłego smaku. Ze względu na doskonały dobór przypraw, ta nowoczesna zupa jarzynowa jest po prostu najlepsza.
Przepis na zupę jarzynową z kalafiorem to wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy podwiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Głównie bazą tej zup są warzywa takie jak: groszek, fasolka, marchewka i pietruszka. Można je mieszać w dowolnych proporcjach, by powstało z nich danie spełniające po prostu nasze preferencje smakowe. Ze względu na naprawdę dużą zawartość warzyw całość dostarcza sporo błonnika. Głównym składnikiem tej zupy jest jednak kalafior. To warzywo, które ze względu na swoją konsystencję wspaniale sprawdza się w zupach. Warto jednak pamiętać, by nie rozgotowywać go za bardzo, by wciąż pozostawał nieco chrupiący.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę jarzynową z kalafiorem, która sprawdzi się idealnie dla całej rodziny, a przy okazji zaskoczy wyjątkowym smakiem, to ten przepis będzie idealnym wyjściem. Całość robi się w kilka minut i wystarczy do tego tylko duży garnek. Najlepiej od razu przygotować jej podwójną porcję ze względu na naprawdę wyjątkowy smak. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób. Całość można podawać ze śmietaną, a w wersji bardziej fit z gęstym jogurtem naturalnym. Dobrze jest wzbogacić ją również ziemniakami.
Alergeny w zupie jarzynowej z kalafiorem
Lista alergenów dla zupy jarzynowej z kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy jarzynowej z kalafiorem
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.
Energia i białka
(533g)
Węglowodany
(533g)
Tłuszcze
(533g)
Witaminy
(533g)
Składniki mineralne
(533g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.