Zupa jarzynowa Thermomix

Opublikowano: 21.03.2022 r., 23:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa jarzynowa Thermomix w białym talerzu z ułożonymi warzywami korzeniowymi wokół.
Zupa jarzynowa Thermomix
Zupa jarzynowa Thermomix to pyszna zupa, którą koniecznie musicie wykonać. To świetny pomysł na obiad dla dzieci i dla dorosłych. Jeśli w Twoim domu znajdują się osoby, które nie przepadają za kawałkami warzyw w zupie, to możesz po ugotowaniu całość zblendować.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
110 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki średnie (150 g)
  • Kalafior (250 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Brukselka (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Śmietana 18% (25 g)
  • Bulion drobiowy (1200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na zupę jarzynową z thermomixa krok po kroku

Cebulę obierz, pokrój na kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno i dodaj marchewkę, pietruszkę i ponownie rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.

Dodaj masło i duś całość przez 3 minuty / 100 stopni / obroty wsteczne 1.

W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj podzielonego na małe różyczki kalafiora, fasolkę i brukselki przekrojone na ćwiartki.

Wlej bulion, dodaj pół łyżeczki soli i dużą szczyptę soli. Gotuj 25 minut / 95 stopni / obroty wsteczne 1.

Dodaj posiekany koperek i śmietanę. Mieszaj 10 sekund / obroty wsteczne 2.

Jak oceniasz przepis na zupę jarzynową z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat zupie jarzynowej z thermomixa

Zupa jarzynowa Thermomix to pyszna zupa, którą koniecznie musicie wykonać. To świetny pomysł na obiad dla dzieci i dla dorosłych.

Aby wykonać przepis na zupę jarzynową z Thermomixa potrzebne będą ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa zielona (mrożona), cebula, marchewka, brukselka, pietruszka, śmietana, masło i bulion. Do przygotowania zupy możesz wykorzystać bulion drobiowy lub warzywny.

Na samym początku rozdrobnij cebulę. Następnie dodaj obraną marchewkę oraz pietruszkę i ponownie rozdrobnij. Duś całość z dodatkiem masła przez kilka minut. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Do naczynia Thermomixa włóż ziemniaki, fasolkę, brukselką i małe różyczki kalafiora. Całość zalej bulionem, dopraw do smaku i gotuj około 25 minut. Na koniec dodaj śmietanę i posiekany koperek.

Aby zupa była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki wyjaśniły jak zrobić zupę jarzynową w Thermomixie. Tak przygotowana zupa jest niezwykle dobra w smaku.

Jeśli jednak w Twoim domu znajdują się osoby, które nie przepadają za kawałkami warzyw w zupie, to możesz po ugotowaniu całość zblendować. Wystarczy, że ustawisz Thermomix na obroty 7-8 na około minutę. W ten sposób powstanie smaczna zupa jarzynowa w formie aromatycznego kremu.

Zupa jarzynowa to danie bardzo popularne w kuchni polskiej. Ze względu na swoje bogactwo w warzywa jest szczególnie polecana dla dzieci i osób starszych. Pod wpływem temperatury warzywa stają się łatwiej strawne, a co za tym idzie bardziej odpowiednie dla wymagających przewodów pokarmowych.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (dawniej Instytut Żywności i Żywienia) codziennie powinno spożywać się minimum 400 g warzyw dziennie. Taka minimalna ilość ma już pozytywny wpływ na stan zdrowia.

Alergeny w zupie jarzynowej z thermomixa

Lista alergenów dla zupie jarzynowej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupie jarzynowej z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (dawniej Instytut Żywności i Żywienia) codziennie powinno spożywać się minimum 400 g warzyw dziennie. Taka minimalna ilość ma już pozytywny wpływ na stan zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
34.68
110.99
Białko (g)
1.16
3.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
4.58
14.67
Węglowodany przyswajalne (g)
3.47
11.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
3.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
1.56
4.99
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
3.44
Tłuszcze nienasycone (g)
0.49
1.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.40
1.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.27
Cholesterol (mg)
4.77
15.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
54.26
173.64
Witamina B6 (mg)
0.09
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina C (mg)
13.26
42.42
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.23
0.73
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.70
34.22
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Ryboflawina (mg)
0.06
0.19
Niacyna (mg)
0.40
1.29
Foliany (µg (mcg))
16.79
53.71
Beta karoten (µg (mcg))
420.10
1344.32
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
215.43
689.39
Potas (mg)
144.54
462.52
Wapń (mg)
16.18
51.77
Fosfor (mg)
23.66
75.72
Magnez (mg)
8.71
27.88
Żelazo (mg)
0.33
1.05
Cynk (mg)
0.18
0.57
Miedź (mg)
0.04
0.13
Mangan (mg)
0.10
0.33
Brak danych dla: cebula, marchewka, śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie jarzynowej z thermomixa 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie jarzynowej z thermomixa

Koszt składników
66.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
150 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Kalafior
250 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Fasolka szparagowa mrożona
100 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Brukselka
100 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietana 18%
25 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Bulion drobiowy
1200 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
25.71
Za 1200 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Koszt składników
66.20