Zupa jarzynowa Thermomix
- Ziemniaki średnie (150 g)
- Kalafior (250 g)
- Fasolka szparagowa mrożona (100 g)
- Cebula (100 g)
- Pietruszka (100 g)
- Marchewka (100 g)
- Brukselka (100 g)
- Masło (30 g)
- Śmietana 18% (25 g)
- Bulion drobiowy (1200 g)
- Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Przepis na zupę jarzynową z thermomixa krok po kroku
Cebulę obierz, pokrój na kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno i dodaj marchewkę, pietruszkę i ponownie rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
Dodaj masło i duś całość przez 3 minuty / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj podzielonego na małe różyczki kalafiora, fasolkę i brukselki przekrojone na ćwiartki.
Wlej bulion, dodaj pół łyżeczki soli i dużą szczyptę soli. Gotuj 25 minut / 95 stopni / obroty wsteczne 1.
Dodaj posiekany koperek i śmietanę. Mieszaj 10 sekund / obroty wsteczne 2.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat zupie jarzynowej z thermomixa
Zupa jarzynowa Thermomix to pyszna zupa, którą koniecznie musicie wykonać. To świetny pomysł na obiad dla dzieci i dla dorosłych.
Aby wykonać przepis na zupę jarzynową z Thermomixa potrzebne będą ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa zielona (mrożona), cebula, marchewka, brukselka, pietruszka, śmietana, masło i bulion. Do przygotowania zupy możesz wykorzystać bulion drobiowy lub warzywny.
Na samym początku rozdrobnij cebulę. Następnie dodaj obraną marchewkę oraz pietruszkę i ponownie rozdrobnij. Duś całość z dodatkiem masła przez kilka minut. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Do naczynia Thermomixa włóż ziemniaki, fasolkę, brukselką i małe różyczki kalafiora. Całość zalej bulionem, dopraw do smaku i gotuj około 25 minut. Na koniec dodaj śmietanę i posiekany koperek.
Aby zupa była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki wyjaśniły jak zrobić zupę jarzynową w Thermomixie. Tak przygotowana zupa jest niezwykle dobra w smaku.
Jeśli jednak w Twoim domu znajdują się osoby, które nie przepadają za kawałkami warzyw w zupie, to możesz po ugotowaniu całość zblendować. Wystarczy, że ustawisz Thermomix na obroty 7-8 na około minutę. W ten sposób powstanie smaczna zupa jarzynowa w formie aromatycznego kremu.
Zupa jarzynowa to danie bardzo popularne w kuchni polskiej. Ze względu na swoje bogactwo w warzywa jest szczególnie polecana dla dzieci i osób starszych. Pod wpływem temperatury warzywa stają się łatwiej strawne, a co za tym idzie bardziej odpowiednie dla wymagających przewodów pokarmowych.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (dawniej Instytut Żywności i Żywienia) codziennie powinno spożywać się minimum 400 g warzyw dziennie. Taka minimalna ilość ma już pozytywny wpływ na stan zdrowia.
Alergeny w zupie jarzynowej z thermomixa
Lista alergenów dla zupie jarzynowej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupie jarzynowej z thermomixa
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (dawniej Instytut Żywności i Żywienia) codziennie powinno spożywać się minimum 400 g warzyw dziennie. Taka minimalna ilość ma już pozytywny wpływ na stan zdrowia.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.