Przepis na zupa jarzynowa na rosole krok po kroku
- Bulion drobiowy 2000 g 8 szklanek
- Marchewka 300 g 3 duże sztuki
- Ziemniaki późne 400 g 4 średnie sztuki
- Brokuły 400 g 1 mała sztuka
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
- Fasolka szparagowa 400 g
Bulion wlej do garnka.
Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do bulionu.
Gotuj przez 10 minut.
Brokuł podziel na mniejsze części, dodaj razem z fasolką szparagową do zupy.
Gotuj zupę jeszcze 10 minut, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do zupy.
Zupę wlej do talerza i podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Często zadawane pytania
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa wietnamska
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa

(liczba kalorii)
Zupa jarzynowa na rosole - cechy przepisu
Więcej o zupie jarzynowej na rosole
Zupa jarzynowa na rosole to świetny pomysł na pyszną zupę dla dzieci. Warzywna zupa na rosole jest treściwa i ma głębszy smak, niż zupy gotowane tylko na wywarze z warzyw. Przepis na zupę jarzynową na rosole jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, marchew, brokuł, ziemniaki, fasolka szparagowa, sól, pieprz, koper, natka pietruszki.
Jak zrobić zupę jarzynową na rosole? Bulion wlej do garnka. Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Gotuj przez 10 minut. Brokuł podziel na mniejsze części, dodaj razem z fasolkę szparagową do zupy. Gotuj zupę jeszcze 10 minut, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do zupy. Zupę wlej do talerza i podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.
Podsumowując pyszna zupa jarzynowa sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Szybka zupa jest lekka i zawiera małą ilość kalorii. Łatwa do zrobienia zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Zupa świetnie nadaje się do przechowywania w lodówce przez 2-3 dni. Zwróć uwagę, aby warzywa w zupie były al dente. Prosty przepis może zostać wzbogacony także innymi ulubionymi warzywami.
Wartości odżywcze zupy jarzynowej na rosole
Energia i białka
(355g)
Węglowodany w zupie jarzynowej na rosole
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy w przepisie na zupa jarzynowa na rosole
(355g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa jarzynowa na rosole
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie jarzynowej na rosole
Lista alergenów dla zupy jarzynowej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy