Zupa jarzynowa na rosole

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa zupa jarzynowa w bulionówce
Zupa jarzynowa na rosole
Zupa jarzynowa na rosole to wspaniała propozycja na pyszną zupę dla całej rodziny. Zupa jarzynowa zawiera dużą ilość składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
84 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
  • Marchewka - 3 duże sztuki (300 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Brokuły - 1 mała sztuka (400 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Fasolka szparagowa (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa jarzynowa na rosole krok po kroku

Bulion wlej do garnka.

Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do bulionu.

Gotuj przez 10 minut.

Brokuł podziel na mniejsze części, dodaj razem z fasolką szparagową do zupy.

Gotuj zupę jeszcze 10 minut, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do zupy.

Zupę wlej do talerza i podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na zupa jarzynowa na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat zupy jarzynowej na rosole

Zupa jarzynowa na rosole to świetny pomysł na pyszną zupę dla dzieci. Warzywna zupa na rosole jest treściwa i ma głębszy smak, niż zupy gotowane tylko na wywarze z warzyw. Przepis na zupę jarzynową na rosole jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, marchew, brokuł, ziemniaki, fasolka szparagowa, sól, pieprz, koper, natka pietruszki.

Jak zrobić zupę jarzynową na rosole? Bulion wlej do garnka. Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Gotuj przez 10 minut. Brokuł podziel na mniejsze części, dodaj razem z fasolkę szparagową do zupy. Gotuj zupę jeszcze 10 minut, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do zupy. Zupę wlej do talerza i podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując pyszna zupa jarzynowa sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Szybka zupa jest lekka i zawiera małą ilość kalorii. Łatwa do zrobienia zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Zupa świetnie nadaje się do przechowywania w lodówce przez 2-3 dni. Zwróć uwagę, aby warzywa w zupie były al dente. Prosty przepis może zostać wzbogacony także innymi ulubionymi warzywami.

Alergeny w zupie jarzynowej na rosole

Lista alergenów dla zupy jarzynowej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy jarzynowej na rosole

na 100g gotowej potrawy

Zupa jarzynowa na rosole to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Zupa sprawdzi się jako obiad dla osób walczących z nadmierną masą ciała, gdyż zawiera małą ilość kalorii. Zupa jest zasobna także w składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
23.67
84.03
Białko (g)
1.24
4.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
4.73
16.78
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
12.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
3.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.56
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.16
Cholesterol (mg)
1.12
3.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
83.68
297.07
Witamina B6 (mg)
0.11
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.04
Witamina C (mg)
16.02
56.87
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.21
0.76
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Ryboflawina (mg)
0.07
0.25
Niacyna (mg)
0.48
1.70
Foliany (µg (mcg))
14.60
51.81
Beta karoten (µg (mcg))
814.78
2892.45
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
219.95
780.81
Potas (mg)
152.12
540.04
Wapń (mg)
19.29
68.49
Fosfor (mg)
23.66
83.98
Magnez (mg)
9.87
35.05
Żelazo (mg)
0.44
1.57
Cynk (mg)
0.19
0.66
Miedź (mg)
0.04
0.15
Mangan (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: marchewka, brokuły.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej na rosole 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy jarzynowej na rosole

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Marchewka
300 g
3 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Brokuły
400 g
1 mała sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Fasolka szparagowa
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Koszt składników
68.50