Przepis na zupa jarzynowa na mięsie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso wieprzowe umieść w garnku, wlej wodę (3 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Mięso wyjmij z bulionu i podziel na kawałki, dodaj do zupy.

Obierz marchew i ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.

Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.

Podziel kalafior na mniejsze kawałki i wraz z fasolką szparagową dodaj do zupy.

Gotuj przez 10 minut. Dopraw zupę solą pieprzem i wymieszaj.

Dodaj posiekany lubczyk i wlej zupę do talerzy.

Zupa jarzynowa na mięsie podana w miseczce.
Zupa jarzynowa na mięsie
Koszt przygotowania dania
30.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
587 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
59

Zupa jarzynowa na mięsie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie jarzynowej na mięsie

Zupa jarzynowa na mięsie to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Zupa gotowana na mięsie jest bardzo syta i zawiera dużą ilość białka. Przepis na zupę jarzynową na mięsie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso wieprzowe z łopatki, marchew, fasolka szparagowa, kalafior, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk.

Jak zrobić zupę jarzynową na mięsie? Mięso wieprzowe umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Mięso wyjmij z bulionu i podziel na kawałki, dodaj do zupy. Obierz marchew i ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Podziel kalafior na mniejsze kawałki i wraz z fasolką szparagową dodaj do zupy. Gotuj przez 10 minut. Dopraw zupę solą pieprzem i wymieszaj. Dodaj posiekany lubczyk i wlej zupę do talerzy.

Ziemniaki to warzywo bulwiaste zawierające dużą ilość skrobi. Ziemniaki są popularne na całym świecie i wykorzystuje się je jako bazę wielu potraw. Ziemniaki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest niezbędnym składnikiem naszej diety, gdyż pozwala regulować prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej oraz pozwala zapobiegać zaparciom. Ziemniaki zawierają także dużą ilość potasu, który pozwala regulować pracę serca i obniżać ciśnienie krwi. Ziemniaki są niskokaloryczne i świetnie sprawdzają się w diecie osób odchudzających się. Lubczyk jest ziołem, które doskonale podkreśla smak naszych potraw. Lubczyk często dodawany jest do rosołu, aby wzmocnić jego smak.

Podsumowując szybka do zrobienia zupa to prosty przepis na sycący posiłek. Zupa na mięsie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Łatwa do zrobienia zupa może być także dobrym pomysłem dla osób niemających dużego doświadczenia kulinarnego. Zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze zupy jarzynowej na mięsie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(530g)
Energia (kalorie)
110.91 kcal
587.84 kcal
Białko
7.11 g
37.66 g
Fenyloalanina
0.27 mg
1.46 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie jarzynowej na mięsie

Na 100g
Na porcję
(530g)
Węglowodany
6.47 g
34.28 g
Węglowodany przyswajalne
4.94 g
26.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
8.11 g
Sacharoza (cukier)
0.07 g
0.39 g
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Glukoza
0.38 g
2.00 g
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Fruktoza
0.39 g
2.09 g
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(530g)
Tłuszcz
6.39 g
33.88 g
Tłuszcze nasycone
2.89 g
15.30 g
Tłuszcze nienasycone
3.51 g
18.58 g
Tłuszcze jednonasycone
2.79 g
14.81 g
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
3.77 g

Witaminy w przepisie na zupa jarzynowa na mięsie

Na 100g
Na porcję
(530g)
Witamina A
114.30 µg (mcg)
605.81 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
1.55 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
1.36 µg (mcg)
Witamina C
15.07 mg
79.85 mg
Witamina D
0.59 µg (mcg)
3.13 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
1.28 mg
Retinol
0.70 µg (mcg)
3.69 µg (mcg)
Tiamina
0.32 mg
1.68 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.72 mg
Niacyna
1.82 mg
9.65 mg
Foliany
19.35 µg (mcg)
102.54 µg (mcg)
Beta karoten
1131.61 µg (mcg)
5997.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupa jarzynowa na mięsie

Na 100g
Na porcję
(530g)
Sód
38.39 mg
203.47 mg
Potas
305.04 mg
1616.73 mg
Wapń
22.74 mg
120.52 mg
Fosfor
91.00 mg
482.30 mg
Magnez
18.26 mg
96.78 mg
Żelazo
0.77 mg
4.06 mg
Cynk
1.11 mg
5.91 mg
Miedź
0.07 mg
0.37 mg
Mangan
0.12 mg
0.65 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej na mięsie 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie jarzynowej na mięsie

Lista alergenów dla zupy jarzynowej na mięsie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupa jarzynowa na mięsie

Cena przygotowania zupy jarzynowej na mięsie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
800 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
19.43
Za 800 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Kalafior
400 g
1 mała sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Fasolka szparagowa
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na zupa jarzynowa na mięsie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób