Zupa jarzynowa na mięsie

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa jarzynowa na mięsie podana w miseczce.
Zupa jarzynowa na mięsie
Zupa jarzynowa na mięsie to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa świetnie sprawdzi się w ciepłe dni, gdy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy w zawiesistych sosach.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
587 kcal
Kcal w porcji
530 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (800 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Kalafior - 1 mała sztuka (400 g)
  • Fasolka szparagowa (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa jarzynowa na mięsie krok po kroku

Mięso wieprzowe umieść w garnku, wlej wodę (3 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Mięso wyjmij z bulionu i podziel na kawałki, dodaj do zupy.

Obierz marchew i ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.

Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.

Podziel kalafior na mniejsze kawałki i wraz z fasolką szparagową dodaj do zupy.

Gotuj przez 10 minut. Dopraw zupę solą pieprzem i wymieszaj.

Dodaj posiekany lubczyk i wlej zupę do talerzy.

Jak oceniasz przepis na zupa jarzynowa na mięsie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat zupy jarzynowej na mięsie

Zupa jarzynowa na mięsie to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Zupa gotowana na mięsie jest bardzo syta i zawiera dużą ilość białka. Przepis na zupę jarzynową na mięsie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso wieprzowe z łopatki, marchew, fasolka szparagowa, kalafior, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk.

Jak zrobić zupę jarzynową na mięsie? Mięso wieprzowe umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Mięso wyjmij z bulionu i podziel na kawałki, dodaj do zupy. Obierz marchew i ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Podziel kalafior na mniejsze kawałki i wraz z fasolką szparagową dodaj do zupy. Gotuj przez 10 minut. Dopraw zupę solą pieprzem i wymieszaj. Dodaj posiekany lubczyk i wlej zupę do talerzy.

Ziemniaki to warzywo bulwiaste zawierające dużą ilość skrobi. Ziemniaki są popularne na całym świecie i wykorzystuje się je jako bazę wielu potraw. Ziemniaki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest niezbędnym składnikiem naszej diety, gdyż pozwala regulować prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej oraz pozwala zapobiegać zaparciom. Ziemniaki zawierają także dużą ilość potasu, który pozwala regulować pracę serca i obniżać ciśnienie krwi. Ziemniaki są niskokaloryczne i świetnie sprawdzają się w diecie osób odchudzających się. Lubczyk jest ziołem, które doskonale podkreśla smak naszych potraw. Lubczyk często dodawany jest do rosołu, aby wzmocnić jego smak.

Podsumowując szybka do zrobienia zupa to prosty przepis na sycący posiłek. Zupa na mięsie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Łatwa do zrobienia zupa może być także dobrym pomysłem dla osób niemających dużego doświadczenia kulinarnego. Zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zupie jarzynowej na mięsie

Lista alergenów dla zupy jarzynowej na mięsie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupa jarzynowa na mięsie

Wartości odżywcze zupy jarzynowej na mięsie

na 100g gotowej potrawy

Zupa jarzynowa na mięsie to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa jest bardzo syta i świetnie sprawdza się dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera małą ilość kalorii. Zupa zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(530g)
Energia (kcal)
110.91
587.84
Białko (g)
7.11
37.66
Fenyloalanina (mg)
0.27
1.46
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(530g)
Węglowodany (g)
6.47
34.28
Węglowodany przyswajalne (g)
4.94
26.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.53
8.11
Sacharoza (cukier) (g)
0.07
0.39
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.38
2.00
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.39
2.09
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(530g)
Tłuszcz (g)
6.39
33.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.89
15.30
Tłuszcze nienasycone (g)
3.51
18.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.79
14.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
3.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(530g)
Witamina A (µg (mcg))
114.30
605.81
Witamina B6 (mg)
0.29
1.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
1.36
Witamina C (mg)
15.07
79.85
Witamina D (µg (mcg))
0.59
3.13
Witamina E (mg)
0.24
1.28
Retinol (µg (mcg))
0.70
3.69
Tiamina (mg)
0.32
1.68
Ryboflawina (mg)
0.14
0.72
Niacyna (mg)
1.82
9.65
Foliany (µg (mcg))
19.35
102.54
Beta karoten (µg (mcg))
1131.61
5997.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(530g)
Sód (mg)
38.39
203.47
Potas (mg)
305.04
1616.73
Wapń (mg)
22.74
120.52
Fosfor (mg)
91.00
482.30
Magnez (mg)
18.26
96.78
Żelazo (mg)
0.77
4.06
Cynk (mg)
1.11
5.91
Miedź (mg)
0.07
0.37
Mangan (mg)
0.12
0.65
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej na mięsie 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy jarzynowej na mięsie

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
800 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
19.43
Za 800 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Kalafior
400 g
1 mała sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Fasolka szparagowa
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Koszt składników
51.50