Zupa jarzynowa na mięsie
- Łopatka wieprzowa (800 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Kalafior - 1 mała sztuka (400 g)
- Fasolka szparagowa (400 g)
Przepis na zupa jarzynowa na mięsie krok po kroku
Mięso wieprzowe umieść w garnku, wlej wodę (3 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Mięso wyjmij z bulionu i podziel na kawałki, dodaj do zupy.
Obierz marchew i ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.
Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
Podziel kalafior na mniejsze kawałki i wraz z fasolką szparagową dodaj do zupy.
Gotuj przez 10 minut. Dopraw zupę solą pieprzem i wymieszaj.
Dodaj posiekany lubczyk i wlej zupę do talerzy.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy jarzynowej na mięsie
Zupa jarzynowa na mięsie to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Zupa gotowana na mięsie jest bardzo syta i zawiera dużą ilość białka. Przepis na zupę jarzynową na mięsie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso wieprzowe z łopatki, marchew, fasolka szparagowa, kalafior, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk.
Jak zrobić zupę jarzynową na mięsie? Mięso wieprzowe umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Mięso wyjmij z bulionu i podziel na kawałki, dodaj do zupy. Obierz marchew i ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Podziel kalafior na mniejsze kawałki i wraz z fasolką szparagową dodaj do zupy. Gotuj przez 10 minut. Dopraw zupę solą pieprzem i wymieszaj. Dodaj posiekany lubczyk i wlej zupę do talerzy.
Ziemniaki to warzywo bulwiaste zawierające dużą ilość skrobi. Ziemniaki są popularne na całym świecie i wykorzystuje się je jako bazę wielu potraw. Ziemniaki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest niezbędnym składnikiem naszej diety, gdyż pozwala regulować prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej oraz pozwala zapobiegać zaparciom. Ziemniaki zawierają także dużą ilość potasu, który pozwala regulować pracę serca i obniżać ciśnienie krwi. Ziemniaki są niskokaloryczne i świetnie sprawdzają się w diecie osób odchudzających się. Lubczyk jest ziołem, które doskonale podkreśla smak naszych potraw. Lubczyk często dodawany jest do rosołu, aby wzmocnić jego smak.
Podsumowując szybka do zrobienia zupa to prosty przepis na sycący posiłek. Zupa na mięsie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Łatwa do zrobienia zupa może być także dobrym pomysłem dla osób niemających dużego doświadczenia kulinarnego. Zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w zupie jarzynowej na mięsie
Lista alergenów dla zupy jarzynowej na mięsie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupa jarzynowa na mięsie
Wartości odżywcze zupy jarzynowej na mięsie
Zupa jarzynowa na mięsie to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa jest bardzo syta i świetnie sprawdza się dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera małą ilość kalorii. Zupa zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(530g)
Węglowodany
(530g)
Tłuszcze
(530g)
Witaminy
(530g)
Składniki mineralne
(530g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.