Zupa Jankiela

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa Jankiela podana w białej, głębokiem misce. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Zupa Jankiela
Zupa Jankiela to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa gulaszowa jest bardzo aromatyczna i syta. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczną zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 70 min
402 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udziec wołowy (750 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Dżem porzeczkowy (200 g)
  • Suszona żurawina (120 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy (140 g)
  • Pomidory w puszce (600 g)
  • Masło klarowane (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, cynamon, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa jankiela krok po kroku

Udziec pokrój w kostkę wielkości 2 cm.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę i czosnek.

Podsmaż mięso. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę, doda do zupy.

Gotuj jeszcze 20 minut.

Dodaj pomidory z puszki, dżem porzeczkowy, suszoną żurawinę oraz przyprawy.

Gotuj jeszcze 10 minut.

Zupę podawaj z kromką świeżego chleba i kleksem śmietany.

Jak oceniasz przepis na zupa jankiela
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy jankiela

Zupa Jankiela to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie kuchni żydowskiej jest bardzo aromatyczne. Przepis na zupę Jankiela jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, marchew, seler, pietruszka, czosnek, cebula, ziemniaki, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka ostra, cynamon, dżem z czarnej porzeczki, suszona żurawina, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić zupę Jankiela? Udziec pokrój w kostkę wielkości 2 cm. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę i czosnek. Podsmaż mięso. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę, doda do zupy. Gotuj jeszcze 20 minut. Dodaj pomidory z puszki, dżem porzeczkowy, suszoną żurawinę oraz przyprawy. Gotuj jeszcze 10 minut.

Mięso wołowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wołowina zawiera dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Żelazo odpowiada za transport tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym bardzo dużo błonnika pokarmowego, który wpływa na perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Marchew jest źródłem beta-karotenu, który jest nie tylko naturalnym barwnikiem, ale również prekursorem do produkcji witaminy A. Cebula jest bardzo popularnym w kuchni całego świata warzywem zawierającym bardzo dużą ilość witaminy C. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, który wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszna zupa Jankiela sprawdzi się na obiad. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Połączenie mięsa i owoców nadaje zupie niepowtarzalnego smaku. Zupę możesz podać podczas spotkania ze znajomymi, doskonale sprawdzi się także podczas chłodnych zimowych wieczorów.

Alergeny w zupie jankiela

Lista alergenów dla zupy Jankiela przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze zupy jankiela

na 100g gotowej potrawy

Zupa Jankiela to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Zupa jest nisko kaloryczna i zawiera bardzo dużo błonnika. Jest bardzo dobrym pomyłem, dla osób na diecie redukcyjnej. Ma właściwości rozgrzewające.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
148.95
402.16
Białko (g)
5.87
15.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
11.31
30.54
Węglowodany przyswajalne (g)
9.96
26.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
3.65
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
9.08
24.51
Tłuszcze nasycone (g)
5.79
15.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.29
8.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
7.56
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
1.24
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.72
109.95
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
117.47
317.17
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.62
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.89
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.17
16.65
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.75
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.63
152.91
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.71
7.31
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.74
31.70
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
610.63
1648.71
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
69.07
186.49
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
257.47
695.16
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.85
50.89
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
79.76
215.36
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.45
44.42
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.82
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.81
2.18
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jankiela 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy jankiela

Koszt składników
92.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
750 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
34.50
Za 750 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Dżem porzeczkowy
200 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
8.18
Za 200 g
Suszona żurawina
120 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
140 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 140 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Koszt składników
92.10