Przepis na zupę jajeczną krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, imbir mielony, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.

Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.

Jajka wbij do miseczki i dodaj mąkę. Całość rozmieszaj widelcem.

Masę jajeczną powoli wlewaj do gotującego się na małym ogniu rosołu, cały czas roztrzepując widelcem.

Do zupy dodaj szczyptę pieprzu, soli, curry, imbiru i czosnku mielonego. Wymieszaj i zagotuj.

Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Często zadawane pytania

Zupa jajeczna podana w głębokim talerzu.
zupa jajeczna
Koszt przygotowania dania
8.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
490 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Zupa jajeczna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie jajecznej

Zupa jajeczna to jeden z tych przysmaków, które na pewno przypadną do gustu miłośnikom domowej, tradycyjnej kuchni. Jest niezwykle smaczna i bardzo sycąca.

Przepis na zupę jajeczną to doskonały pomysł na proste danie, które sprawdzi się na obiad. To dobra zupa dla miłośników prostoty w kuchni. Robi się ją z jajkiem, dzięki czemu jest niezwykle sycąca. To jeden z tych przepisów, które nie cieszą się wielką popularnością, jednak warto przełamać swoją niechęć i wypróbować tej wspaniałej zupy. Podobno inspirowana jest chińską medycyną. Tam stosowana jest przy pierwszych oznakach przeziębienia. W Polsce raczej sięga się po rosół, jednak prawdopodobnie zupa jajeczna działa jeszcze lepiej. Można przygotowywać ją na ból gardła, przy gorączce, a także przy ogólnym osłabieniu. Nawet jeśli nie wierzy się w jej właściwości zdrowotne, warto spróbować jej ze względu na ciekawy smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę jajeczną, by była pyszna i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wychodzi z niego najlepsza zupa jajeczna. Z tego przepis dowiesz się jak ugotować ją w kilka chwil. W wielu kulturach zupa jajeczna utożsamiana jest z siłą i witalnością. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smakiem i wartościami odżywczymi bije tradycyjny rosół na głowę. Będzie świetną alternatywą dla osób, które nie lubią mięsa lub nie mogą go jeść. To zupa, która wspaniale rozgrzewa i dodaje sił. W dodatku jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Do zupy dodaje się również rozgrzewających przypraw. To dzięki nim ma ona wspaniały smak i kolor. Do jej przygotowania używa się sporo czosnku, który jest bogaty w naturalne antybiotyki. Oprócz tego dodaje się do niej imbiru, który zapobiega nudnościom i wspiera działanie układu trawiennego. Dla pięknego koloru można dodać również curry, które jest mieszanką wielu przypraw, a głównym składnikiem jest kurkuma, o niezwykle silnym działaniu przeciwzapalnym. Całość można zjadać z pieczywem lub podawać zupę z ugotowanym makaronem, zarówno pszennym, jak i ryżowym.

Wartości odżywcze zupy jajecznej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(414g)
Energia (kalorie)
118.41 kcal
490.22 kcal
Białko
6.67 g
27.60 g

Węglowodany w zupie jajecznej

Na 100g
Na porcję
(414g)
Węglowodany
15.25 g
63.14 g
Węglowodany przyswajalne
13.45 g
55.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.80 g
7.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(414g)
Tłuszcz
3.53 g
14.63 g
Tłuszcze nasycone
1.59 g
6.57 g
Tłuszcze nienasycone
1.95 g
8.06 g
Tłuszcze jednonasycone
1.26 g
5.22 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
2.84 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
122.76 mg
508.23 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę jajeczną

Na 100g
Na porcję
(414g)
Witamina A
240.99 µg (mcg)
997.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.55 mg
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
16.71 mg
69.19 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.66 µg (mcg)
2.73 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.70 mg
2.91 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
52.80 µg (mcg)
218.59 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.70 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.99 mg
Niacyna
1.30 mg
5.40 mg
Foliany
61.69 µg (mcg)
255.40 µg (mcg)
Beta karoten
1945.80 µg (mcg)
8055.61 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę jajeczną

Na 100g
Na porcję
(414g)
Sód
78.28 mg
324.08 mg
Potas
264.24 mg
1093.95 mg
Wapń
50.04 mg
207.17 mg
Fosfor
116.90 mg
483.97 mg
Magnez
21.97 mg
90.95 mg
Żelazo
2.03 mg
8.42 mg
Cynk
0.83 mg
3.43 mg
Miedź
0.10 mg
0.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jajecznej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie jajecznej

Lista alergenów dla zupy jajecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania zupy jajecznej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na zupę jajeczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób