Zupa indyjska
- Soczewica czerwona (200 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszki (800 g)
- Mleczko kokosowe (300 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Cebula - 1 mała sztuka (70 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na zupa indyjska krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.
Dodaj przyprawy i podsmaż przez chwilę.
Wsyp soczewicę i wlej 2 l wody.
Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
Wlej mleko kokosowe, sok z cytryny i dodaj posiekaną papryczkę chilli.
Wlej sok z cytryny i wymieszaj.
Wlej zupę do miski i posyp posiekaną kolendrą.
Więcej informacji na temat zupy indyjskiej
Zupa indyjska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa wegetariańska może zostać przygotowana także z kurczaka. Świetnie sprawdzi się podana podczas spotkania ze znajomymi. Prosty przepis na zupę z soczewicą można przygotować także w wersji wegetariańskiej. Przepis na zupę indyjską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica, pomidory w puszce, cebula, czosnek, mleko kokosowe, sok z cytryny, imbir, garam masala, kolendra, papryczka chilli, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić zupę indyjską? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i podsmaż przez chwilę. Wsyp soczewicę i wlej wodę. Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Wlej mleko kokosowe, sok z cytryny i dodaj posiekaną papryczkę chilli. Wlej sok z cytryny i wymieszaj. Wlej zupę do miski i posyp posiekaną kolendrą.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.
Podsumowując: pyszna zupa tandoori to prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Zupę można przygotować także w wersji łagodnej. Smaczna zupa hinduska jest bardzo aromatyczna i sprawdzi się podczas wieczorów tematycznych ze znajomymi. Zamiast garam masali zupę można przyprawić curry. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do zupy dodać można także owoce morza lub tofu.
Alergeny w zupie indyjskiej
Lista alergenów dla zupy indyjskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na zupa indyjska nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- papryka chilli
Wartości odżywcze zupy indyjskiej
Zupa indyjska to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużo przeciwutleniaczy i sprawdzi się w okresie zimowym. Zupa może zostać przygotowana z dodatkiem mięsa.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.