Zupa gyros Thermomix

Opublikowano: 21.03.2022 r., 23:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa gyros w misce
Zupa gyros Thermomix
Zupa gyros Thermomix to pyszna, gęsta zupa idealna na obiad. To również świetny pomysł na ciepłe danie podczas przyjęć.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
301 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Karkówka wieprzowa (550 g)
  • Pieczarki - pokrojone w plasterki (250 g)
  • Serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Pomidory w puszce - 1 sztuka (400 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 mała puszka (200 g)
  • Cebula (200 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Bulion drobiowy (450 g)
  • Ziemniaki późne - 2 sztuki (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, papryka ostra, czosnek, cukier, przyprawa gyros
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na zupę gyros z thermomixa krok po kroku

Mięso umyj, pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa. Odstaw na bok.

Z papryki usuń gniazdo nasienne, umieść w naczyniu Thermomixa. Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i wraz z papryką rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.

Dodaj pomidory z puszki i całość zmiksuj przez 5 sekund / obroty 5. Przelej do innego naczynia.

Cebulę obierz, pokrój w kawałki, umieść w naczyniu Thermomixa i dodaj czosnek. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.

Zgarnij kopystką na dno naczynia. Dodaj olej i mięso. Podduś razem przez 8 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.

Dodaj bulion, łyżeczkę cukru oraz soli, łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżki oregano, łyżeczkę przyprawy do pizzy oraz ziemniaki z papryką.

Gotuj całość przez 20 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.

Teraz dodaj wcześniej rozdrobnione pomidory, pieczarki, kukurydzę oraz serek topiony i gotuj jeszcze 10 minut.

Na koniec dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na zupę gyros z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat zupie gyros z thermomixa

Zupa gyros Thermomix to pyszna, gęsta zupa idealna na obiad. To również świetny pomysł na ciepłe danie podczas przyjęć.

Aby wykonać przepis na zupę gyros z Thermomixa potrzebna będzie karkówka wieprzowa, pieczarki, ziemniaki, papryka, pomidory w puszce, kukurydza konserwowa, cebula, czosnek, bulion i serek topiony. Z tych składników powstanie pikantna, sycąca zupa idealna na obiad.

W pierwszym kroku przygotuj mięso. Pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa. Odstaw by mięso się zamarynowało. Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kawałki. Umieść z ziemniakami w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij. Przełóż do innego naczynia. Pomidory z puszki rozdrobnij z użyciem Thermomixa i przelej do innego naczynia. Cebulę i czosnek obierz i razem rozdrobnij w naczyniu Thermomixa. Wlej olej, dodaj mięso i całość duś kilka minut. Teraz wystarczy wlać bulion, dodać przyprawy oraz paprykę rozdrobnioną z ziemniakami. Gotuj razem około 20 minut. Na koniec dodaj rozdrobnione pomidory, pieczarki, kukurydzę oraz serek topiony i gotuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić zupę gyros w Thermomixie.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Alergeny w zupie gyros z thermomixa

Lista alergenów dla zupie gyros z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

W przepisie na zupę gyros z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa gyros
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupie gyros z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Mięso wieprzowe to dobre źródło żelaza hemowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
91.40
301.62
Białko (g)
6.68
22.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
5.44
17.94
Węglowodany przyswajalne (g)
4.55
15.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
2.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
5.01
16.53
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
7.56
Tłuszcze nienasycone (g)
2.72
8.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.00
6.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
2.36
Cholesterol (mg)
20.64
68.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
33.61
110.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.87
49.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.73
Witamina E (mg)
0.44
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.90
59.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.86
6.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.60
48.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
164.72
543.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
140.49
463.60
Potas (mg)
215.90
712.47
Wapń (mg)
20.74
68.44
Fosfor (mg)
81.82
270.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.92
42.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
2.06
Cynk (mg)
0.87
2.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie gyros z thermomixa 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie gyros z thermomixa

Koszt składników
74.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
550 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
13.20
Za 550 g
Pieczarki
250 g
pokrojone w plasterki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Pomidory w puszce
400 g
1 sztuka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1 mała puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion drobiowy
450 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.64
Za 450 g
Ziemniaki późne
140 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 140 g
Koszt składników
74.30