Zupa gyros
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
- Papryka żółta - 1 mała sztuka (150 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Ziemniaki późne - 5 małych sztuk (500 g)
- Bulion drobiowy (2000 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na zupę gyros krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski, dopraw przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Kukurydzę konserwową odcedź z zalewy.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W garnku zagotuj bulion drobiowy, następnie dodaj do niego mięso oraz paprykę. Zupę gotuj około 15 minut.
Następnie do zupy dodaj ziemniaki oraz kukurydzę i gotuj kolejne 15 minut.
Na koniec zupę zabiel śmietaną zaprawioną wywarem oraz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką.
Zupę podawaj na ciepło.
-
Sałatka gyros
-
Gyros
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Gyros warstwowy
-
Sałatka gyros warstwowa
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Sałatka kebab gyros
-
Sałatka gyros z kurczakiem
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Sałatka gyros z makaronem
-
Zupa gyros Thermomix
-
Zapiekanka gyros z ziemniakami
-
Karkówka kebabowa
-
Sos do sałatki gyros
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem gyros
-
Pyszna sałatka z kurczakiem - sałatka gyros
-
Gyros
Więcej informacji na temat zupy gyrosa
Domowa zupa gyros z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa ta ma charakterystyczny smak. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupę możesz przygotować ze schabu wieprzowego, jednak z piersi kurczaka jest delikatniejsza. Inną odmianą tej smacznej zupy jest zupa gyros z serkiem topionym - wystarczy, że dodasz odrobiny serka aby ją zagęścić. Przepis na zupę gyrosową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją przygotować. Do wykonania pysznej zupy gyros potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa z piersi kurczaka bez skóry, papryki czerwonej i żółtej, kukurydzy konserwowej, śmietanki kremowej 30%, ziemniaków, bulionu drobiowego, oleju rzepakowego oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki słodkiej i przyprawy gyros). Zupę możesz przygotować również z wieprzowiny oraz z pieczarkami.
Mięso z piersi kurczaka bez skóry jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Produkt ten jest również niskokaloryczny, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się oraz przez sportowców. Dodatkowo w mięsie drobiowym znajdziemy spore ilości witaminy B3 oraz B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Papryka natomiast jest świetnym źrodłem witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy. Podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada na porę jesienno-zimową. Dodatkowo papryka jest źródłem antyoksydantów, które niwelują powstawanie wolnych rodników - spowalniając przy tym proces starzenia się skóry oraz zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując zupa gyros z kurczakiem to dobra propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest to doskonałe źródło białka i wielu cennych składników odżywczych. Zupa ta stanowi również doskonałą propozycję na ciepły posiłek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi - smakuje wybornie.
Alergeny w zupie gyrosie
Lista alergenów dla zupy gyrosa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy gyrosa
Zupa gryps jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych. Mięso z piersi kurczaka bez skóry jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Produkt ten jest również niskokaloryczny, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się oraz przez sportowców. Dodatkowo w mięsie drobiowym znajdziemy spore ilości witaminy B3 oraz B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Papryka natomiast jest świetnym źrodłem witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w niej również spore wartości antyoksydantów, które niwelują powstawanie wolnych rodników.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.