Zupa gulaszowa z ziemniakami

Opublikowano: 02.10.2022 r., 21:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa gulaszowa z ziemniakami podana w czarnym naczyniu.
Zupa gulaszowa z ziemniakami
Zupa gulaszowa z ziemniakami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo syta i świetnie sprawdzi się w chłodne zimowe dni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
628 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (120 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Por (100 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Passata pomidorowa (700 g)
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę gulaszową z ziemniakami krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Marchew obierz ze skórki i posiekaj w talarki.

Pora pokrój w mniejsze kawałki.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij cebulę i dodaj mięso.

Smaż przez 5-7 minut.

Wlej 2 łyżki sosu sojowego i duś przez 10 minut pod przykryciem.

Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut.

Wlej passatę pomidorową i wodę (około 4 szklanek).

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj zupę przez 15 minut.

Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli.

Dopraw zupę solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Dodaj ziemniaki do zupy i gotuj przez 15 minut.

Podawaj zupę w misce z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Jak oceniasz przepis na zupę gulaszową z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat zupy gulaszowej z ziemniakami

Zupa gulaszowa z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa sprawdzi się w chłodne zimowe dni. Zupa z ziemniakami jest gęsta i bardzo aromatyczna. Smaczna zupa jest lekko pikantna i można ją podawać także podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na zupę gulaszową z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, marchew, por, papryka czerwona, passata pomidorowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryczka chilli, ziemniaki, olej rzepakowy, sos sojowy.

Jak zrobić zupę gulaszową z ziemniakami? Mięso pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Marchew obierz ze skórki i posiekaj w talarki. Pora pokrój w mniejsze kawałki. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i dodaj mięso. Smaż przez 5-7 minut. Wlej sos sojowy i duś przez 10 minut pod przykryciem. Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut. Wlej passatę pomidorową i wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę przez 15 minut. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli. Dopraw zupę solą i pieprzem. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj ziemniaki do zupy i gotuj przez 15 minut. Podawaj zupę w misce z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Łopatka wieprzowa jest mięsem o średniej kaloryczności. Zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów.

Podsumowując: pyszna zupa sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa będzie idealnym daniem rozgrzewającym. Zupa może zostać przyprawiona także na sposób orientalny. Dobrym dodatkiem do zupy będą także pokrojone w kostkę bataty. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zupie gulaszowej z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy gulaszowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze zupy gulaszowej z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Zupa gulaszowa z ziemniakami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Rozgrzewająca zupa sprawdzi się w chłodne dni zimowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
104.83
628.98
Białko (g)
5.34
32.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
7.92
47.52
Węglowodany przyswajalne (g)
6.44
38.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
8.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
6.00
36.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.14
12.83
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
23.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.93
17.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
5.58
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
69.46
416.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.44
122.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
2.49
Witamina E (mg)
0.95
5.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.49
2.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.76
10.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.82
100.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
716.06
4296.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
90.67
544.04
Potas (mg)
339.28
2035.67
Wapń (mg)
18.08
108.47
Fosfor (mg)
74.04
444.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.32
115.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
6.92
Cynk (mg)
0.88
5.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy gulaszowej z ziemniakami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy gulaszowej z ziemniakami

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Passata pomidorowa
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
50.00