Przepis na zupę gulaszową z ziemniakami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Marchew obierz ze skórki i posiekaj w talarki.

Pora pokrój w mniejsze kawałki.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij cebulę i dodaj mięso.

Smaż przez 5-7 minut.

Wlej sos sojowy i duś przez 10 minut pod przykryciem.

Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut.

Wlej passatę pomidorową i wodę (około 4 szklanek).

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj zupę przez 15 minut.

Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli.

Dopraw zupę solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Dodaj ziemniaki do zupy i gotuj przez 15 minut.

Podawaj zupę w misce z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Zupa gulaszowa z ziemniakami podana w czarnym naczyniu.
Zupa gulaszowa z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
26.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
628 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Zupa gulaszowa z ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie gulaszowej z ziemniakami

Zupa gulaszowa z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa sprawdzi się w chłodne zimowe dni. Zupa z ziemniakami jest gęsta i bardzo aromatyczna. Smaczna zupa jest lekko pikantna i można ją podawać także podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na zupę gulaszową z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, marchew, por, papryka czerwona, passata pomidorowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryczka chilli, ziemniaki, olej rzepakowy, sos sojowy.

Jak zrobić zupę gulaszową z ziemniakami? Mięso pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Marchew obierz ze skórki i posiekaj w talarki. Pora pokrój w mniejsze kawałki. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i dodaj mięso. Smaż przez 5-7 minut. Wlej sos sojowy i duś przez 10 minut pod przykryciem. Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut. Wlej passatę pomidorową i wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę przez 15 minut. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli. Dopraw zupę solą i pieprzem. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj ziemniaki do zupy i gotuj przez 15 minut. Podawaj zupę w misce z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Łopatka wieprzowa jest mięsem o średniej kaloryczności. Zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów.

Podsumowując: pyszna zupa sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa będzie idealnym daniem rozgrzewającym. Zupa może zostać przyprawiona także na sposób orientalny. Dobrym dodatkiem do zupy będą także pokrojone w kostkę bataty. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze zupy gulaszowej z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
104.83 kcal
628.98 kcal
Białko
5.34 g
32.03 g

Węglowodany w zupie gulaszowej z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
7.92 g
47.52 g
Węglowodany przyswajalne
6.44 g
38.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.48 g
8.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
6.00 g
36.00 g
Tłuszcze nasycone
2.14 g
12.83 g
Tłuszcze nienasycone
3.86 g
23.17 g
Tłuszcze jednonasycone
2.93 g
17.59 g
Tłuszcze wielonasycone
0.93 g
5.58 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę gulaszową z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
69.46 µg (mcg)
416.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
1.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
1.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
20.44 mg
122.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.41 µg (mcg)
2.49 µg (mcg)
Witamina E
0.95 mg
5.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.49 µg (mcg)
2.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.76 mg
10.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.82 µg (mcg)
100.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
716.06 µg (mcg)
4296.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę gulaszową z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
90.67 mg
544.04 mg
Potas
339.28 mg
2035.67 mg
Wapń
18.08 mg
108.47 mg
Fosfor
74.04 mg
444.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.32 mg
115.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.15 mg
6.92 mg
Cynk
0.88 mg
5.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy gulaszowej z ziemniakami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie gulaszowej z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy gulaszowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania zupy gulaszowej z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Por
100 g
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Passata pomidorowa
700 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na zupę gulaszową z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób